-->

Slavný kuchař Jamie Oliver radí: Při focení jídla buďte kreativní

Britský sympaťák Jamie Oliver je nejen famózním kuchařem, ale i nadšeným fotografem. Společně se svým spolupracovníkem, profesionálním fotografem Davidem Loftusem, se rozhodli poodhalit triky při focení jídel.

Fotografování jídla se stalo v posledním letech velmi oblíbeným trendem, který ovládl sociální sítě. Okouzlit milovníky jídla, aby se jim nad vašimi snímky sbíhali sliny ale není tak snadné, jak to na finální fotce vypadá.

Poodhalit triky komerčního fotografování jídla vám pomůže slavný britský kuchař Jamie Oliver, který je také nadšený fotograf a ambasador značky Nikon a jeho dlouholetý spolupracovník David Loftus, který je profesionálním fotografem a má na svědomí fotky ve všech Jamieho kuchařkách.

Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek, radí David Loftus “Foťte hodně a foťte rychle.” S tím souhlasí i Jamie Oliver, podle jeho slov “máte na nejlepší snímek 45 sekund, pánem situace je totiž jídlo samotné a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy”.

I kuchyňský všudypřítomný nepořádek je fotogenickou variantou. Zachytit lze na snímku i jednotlivé ingredience, každá má podle Jamieho vlastní osobnost, kterou je třeba nechat na fotografii vyniknout-z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, se kterými se vařilo. Celý pokrm je pak sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a následně pak na vaší fotografii.

Zde jsou nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla:

1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.

2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo

3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.

4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!

5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.

6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.

7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.

8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.

9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.

10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací.

 

Skvělým pomocníkem vám může být například digitální zrcadlovka Nikon D3200 se širokým rozsahem zoomu, který má navíc mnoho možností nastavení snímání bez výměny objektivu. Můžete s ní i fotografovat bez použití blesku i nastavování citlivosti ISO a přesto můžete fotit při slabém osvětlení.

Foto: David Loftus, pinterest.com