Slow food: Jezte kvalitně a v klidu

/ Anna Basiková

Hnutí slow food vzniklo jako protiklad rychlému občerstvení. Jeho cílem je vychutnávat si jídlo, které jíme a dodržovat kulturu stolování. Ve světě má už vice než sto tisíc členů.

Kvalitní jídlo, dobrý servis a umění vychutnat si společně to, co jíme. S rozvojem techniky jsme se s jídlem od velkých jídelních stolů přesunuli na gauče do obýváku. Jíme zkroucení, lžící z hlubokých talířů, sledujeme ty blbosti v televizi a už si vůbec nepovídáme. Na nedělní obědy jsme už zanevřeli úplně.

Učili nás, že u jídla se nemluví. Ale proč? A kdy jindy si má rodina v klidu popovídat než u jídla? Vezměme si příklad z Francouzů či Italů, kteří dokáží hodovat celé hodiny. Naučme se zásady slow food!

Hnutí je založeno například na přirozené stravě. Jíst bychom podle něj měli potraviny, které jsou nám nejblíže. A právě na lokálních surovinách spousta restaurací už staví svůj marketing. Ale díky za ně. Spoustu lidí už totiž nebaví jíst dovážené potraviny, polotovary nebo jídla, po kterých je nám akorát těžko.

11141163_844257938977399_2635905025492399562_n

Dalším cílem tohoto hnutí je prosazování lokálních produktů, které by právě kvůli fast foodům mohly zaniknout. Prosazuje také domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty.

V  Česku má tohle hnutí už spoustu příznivců. Koukněte se na jejich webové stránky slowfood.cz, kde se dozvíte, jaké akce pořádají nebo třeba které restaurace doporučují. Tak dobrou chuť!

Foto: Facebook.com/A co teda jíš?