Pečené papriky s fetou

Na zhruba 4 porce:

  • 2 velké červené papriky
  • 2 velké žluté papriky
  • 80 g fety
  • 8 lístků máty
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

 

Postup:

Papriky omyjte, osušte a vyberte si, jakým způsobem je upečete. Buď je potřete olejem a upečte za 10 minut v troubě předehřáté na 250 °C. Upečené papriky pak vložte do mísy, kterou neprodyšně obalte potravinářskou fólií a nechte 5 minut zapařit, pak papriky oloupejte a zbavte stopky a zrníček. Další možnost je papriky opéct na přímém ohni, dokud jejich slupka zcela nezčerná a ony nezměknou, poté je pod tekoucí studenou vodou snadno zbavíte slupky. Poté je nakrájejte na drobné kostičky, zalijte polévkovou lžící olivového oleje, lehce osolte a opepřete. Mátové lístky nakrájejte na tenké proužky a vše dohromady zamíchejte spolu s nadrobenou fetou. Servírujte s bagetou nebo ciabattou.

Letní zeleninové rolky s pikantní omáčkou

Na 12 rolek:

  • 240 g mrkve
  • 240 g salátové okurky
  • 70 g červené papriky
  • 70 g avokáda
  • 60 g římského salátu
  • 1 červený grapefruit
  • 12 bazalkových lístků
  • 12 lístků máty
  • 12 archů rýžového papíru

 

Na omáčku:

  • 250 ml vody
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce najemno nakrájeného zázvoru
  • 2 lžičky najemno nakrájené chilli papričky
  • šťáva ze 3 limet
  • 1 polévková lžíce Sriracha omáčky
  • 1 polévková lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru

 

Postup:

Nejdříve si připravte omáčku, v hrnci na střední výkon svařte vodu s cukrem o 1/3 objemu. Stáhněte z plotýnky, přidejte zbytek surovin kromě koriandru, promíchejte a nechte vychladnout. Těsně před podáváním přidejte nakrájený koriandr. Na rolky si oloupejte mrkev, okurku, papriku zbavte jader a stopky, avokádo slupky a pecky. Z okurky vyřízněte střed se semínky a nakrájejte ji na tenké hranolky, to samé udělejte s mrkví a avokádem. Grapefruit oloupejte a vykrájejte z dužiny pevné středy. Salát omyjte a osušte.

Připravte si misku s hodně teplou vodou (cca 50 °C) a látkovou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou vyždímejte. Rýžový papír ponořte do teplé vody na 10 vteřin a položte na utěrku. Do spodní části položte listu salátu okrojený do tvaru čtverce tak, aby nevyčníval přes okraje papíru. Na salát navršte ve stejném směru vždy stejnou část zeleniny, jeden plátek grapefruitu, list bazalky a máty a avokádo. Rukama navlhčenýma ve studené vodě nejprve pevně přehněte okraje zprava a pak zleva přes náplň. Pak přetáhněte i spodní stranu placky přes náplň a rolujte napevno směrem k hornímu okraji. Podávejte s vychlazenou omáčkou.

Club sendvič

Na 1 porci:

  • 3 plátky sendvičového toastového chleba
  • 2 listy ledového salátu
  • 4 plátky většího pevného rajčete
  • 40 g slaniny nakrájené na plátky
  • půlku kuřecího prsa rozkrojeného horizontálně
  • 1 vejce
  • 40 g majonézy
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • párátka na sendviče

 

Postup:

Kuřecí maso omyjte, osušte, osolte a orestujte zprudka na oleji na pánvi z každé strany zhruba 2 minuty, opepřete a nechte vychladnout. Na stejné pánvi opečte dozlatova slaninu. Slaninu dejte vychladnout a do pánve vyklepněte vejce, osolte a pečte na nízký výkon zhruba 4 minuty, obraťte a dopečte 1 minutu. Opepřete a dejte vychladnout stranou. Na jiné pánvi opečte nasucho dozlatova z obou stran toastový chleba. Toasty potřete z jedné strany majonézou, jako první položte list salátu, na něj plátky rajčete. Vychladlé kuřecí maso nakrájejte na 3 kousky a položte na rajče. Přiklopte prostředním toastem, jehož vršek potřete majonézou. Položte na něj plátky slaniny, vejce a plátek salátu. Přiklopte toastem potřeným tenkou vrstvou majonézy. Propíchněte párátky, nakrájejte na požadovaný počet kousků a hned podávejte.