Stop palmovému oleji?!

Stojím u regálu s potravinami pro děti a marně se snažím najít alespoň jeden produkt, ve kterém by nebyl palmový olej-MARNĚ. Jak je možné, že palmový olej, který je v poslední době tolik diskutovaným zdravotním i etickým tématem, najdeme nejen v produktech jako jsou cukrovinky a ztužené tuky, ale také v potravinách pro kojence a batolata? Odpověď je jasná! Je totiž velmi levnou surovinou.

018679Věřte nebo ne, palmový olej je o celou třetinu levnější surovinou, než olej řepkový a dokonce dvojnásobně levnější než olej podzemnicový. A tak není divu, že jej obsahuje více jak polovina potravinářských výrobků, chipsů, margarínů, pečiva nebo kojeneckých potravin a dokonce celé dvě třetiny cukrovinek. A proč je vlastně tento olej tak nebezpečný, že v poslední době vyvolává diskuze nejen u ochránců životního prostředí, ale také ve vládních kruzích u nás i ve světě?

Jde o život?!
Co se týká našeho zdraví, nebezpečí palmového oleje tkví v nasycených mastných kyselinách, kterých obsahuje 7x více než olej řepkový. Právě nasycené mastné kyseliny mají na svědomí ucpávání cév, což vede k infarktům či kornatění tepen, ale také jejich konzumace vede podle odborníků ke vzniku celiakie, cukrovky, nemoci štítné žlázy i rozvoji depresí. Věřte nebo ne, přes tento výčet negativních dopadů na náš organismus, byl na počátku 21.století považován za zdravější alternativu k běžným rostlinným olejům. Ty musejí procházet procesem ztužování, aby byl dosažen efekt pevného skupenství, při čemž vznikají nebezpečné trans-nasycené mastné kyseliny. Palmový olej naproti tomu tuhne při pokojové teplotě sám. Tak kde je tedy pravda? Je palmový olej opravdu našemu zdraví tak škodlivý? Názory odborníků se bohužel různí, jedno je ale jisté. Tuky, ať už živočišné, rostlinné nebo palmové, bychom měli konzumovat v rozumné míře, žádný z nich pro nás totiž nebude zdravý, pokud se jím budeme ládovat od rána do večera.

1428941255Bojkot palmového oleje má však ještě další význam. Pro pěstování palmy olejnice totiž zemědělci kácejí pralesy a ubývá i deštný prales v Indonésii, jež je největším zdrojem kyslíku na planetě. Nejedná se jen o nějaké metry stromů, za posledních třicet let se plantáže z původních 1 500 kilometrů čtverečních zvětšily stonásobně. Možná si říkáte “No bóže…” Jenže bez deštných pralesů vyhynou některá zvířata, mezi něž patří například orangutani, a na planetě Zemi bude nedýchatelno. Podle jedné vědecké studie dokonce existuje souvislost mezi přehnaným pěstováním palmy olejnice a epidemií eboly.

Je jen na vás, zda se připojíte k bojkotu a budete si pečlivě vybírat potraviny bez palmového oleje nebo nad tímto problémem jen mávnete rukou. Ale věřte, že alespoň za pokus a ten dobrý pocit to stojí.

 TIP: Hezká expozice o palmových plantážích a důsledcích pěstování je otevřena v pražské ZOO u pavilonu orangutanů.