-->

Upéct chleba je hračka: Oslňte domácím pečivem

/ Adéla Rusňáková

Abyste měli na stole čerstvý chléb, nemusíte se trápit s každodenní návštěvou pekárny nebo supermarketu. Jakmile si osvojíte pár jednoduchých tipů, nebudete chtít jiný než domácí chléb.

Patříte i vy mezi většinu lidí, kterým se trend „gluten-free“ neboli bezlepkové stravování vyhnul obloukem? Pak jistě milujete kombinaci nadýchané střídky a křupavé zlatavé kůrky a víte, že skvělému domácímu pečivu se jen tak něco nevyrovná. Stát se „tím, který si peče radši doma sám“ je přitom jednodušší, než se vám kdy zdálo.

Co vás přesvědčí k domácímu pečení?

Především je to čerstvost. Co si doma napečete, to budete mít ihned k dispozici, tedy ideálně na snídani. Nestane se vám (jako u pečiva kupovaného), že by se druhý den nedalo sníst. Skoro stejně skloňovaná bývá chuť, respektive přehled o tom, co skutečně jíte. U domácího chleba si zachováte přehled o použitých surovinách a navíc si jejich poměr můžete poskládat dokonale na míru svým individuálním chutím.

Jaké máte možnosti?

V zásadě si můžete vybrat mezi třemi druhy chleba. Pečení s kváskem vyžaduje trochu cviku, nejen protože si kvásek musíte obstarat, ale i kvůli investované námaze. Naproti tomu stojí chleby takzvaně bez hnětení, kde si nemusíte špinit ruce. Takové pečivo vzniká z řídkého těsta s vysokou hydratací, proto výborně kyne. Vyžaduje ale často až 12 hodin kynutí. Pro začátek si ale skvělý chleba vyrobíte i z droždí.

Triky, bez kterých se neobejdete

Než se vrhnete do pečení, ujistěte se, že máte ideálně oválnou nádobu s poklicí z litiny, kameniny nebo skla – kvůli rovnoměrnému přenosu tepla. Teplota hraje podstatnou roli, i co se týká surovin, které budete přidávat. Pokojová teplota, tedy zhruba 21 stupňů vám usnadní kynutí. Na hladké mouce nešetřete, investujte do takové, která je vhodná na kynutá těsta, a hlavně – nezapomeňte ji prosít přes jemné síto, aby se provzdušnila. Poslední důležitá záležitost, bez které by to nešlo: droždí. Pokud čerstvé, sledujte datum na obalu. Místo čerstvého můžete použít i sušené – 15 gramů čerstvého nahradíte lžící sušeného.

Kmínový chléb ve 4 krocích

  1. V míse smíchejte 300 gramů hladké mouky s 300 mililitrů vlažné odstáté vody a nechte pod průhlednou fólií hodinu odležet.
  2. Do menší misky nadrobte 18 g čerstvého droždí, přidejte lžíci vlažné vody, lžičku hladké mouky, promíchejte dohladka a nechte odpočívat na teplém místě.
  3. Po hodině k mouce s vodou přidejte 150 gramů žitné mouky, lžíci octa, 12 gramů soli, dvě lžíce slunečnicového oleje, 5 gramů celého kmínu. Přilijte i kvásek a pusťte se do hnětení pomocí vařečky, vydržte aspoň 20 minut. Pak přikryjte mísu suchou čistou utěrkou a nechte zhruba 2 hodiny kynout.
  4. Troubu si předehřejte na 250 °C, vložte do ní nádobu, ve které budete péct, zabere tak čtvrt hodiny, než se nahřeje na stejnou teplotu. Těsto z mísy opatrně vařečkou do ní vyklopte, přiklopte víkem a pečte na spodním patře trouby 15 minut. Potom sejměte víko, ztlumte teplotu na 220 °C a dopečte chleba 25 minut. Hotový chléb nechte vystydnout na mřížce a nezakrojujte do něj. Doma vám vydrží zabalený v čisté suché utěrce.

Domácí pekárna – na co si dát pozor?

Pořád je to na vás dost ambiciózní akce? Dnešní moderní doba naštěstí nabízí výrazné usnadnění, a to domácí pekárny. Na trhu je v současnosti celá řada přístrojů, při jejich výběru byste si ale měli dát pozor na několik bodů. Že vám použití pekárny ušetří nádobí a energii na jeho mytí, je jasné, v dalších parametrech se ale mohou výrazně lišit. Malý výběr přednastavených programů, nemožnost manuálně upravit jednotlivé kroky během pečení nebo chybějící varianta tichého režimu. Pokud musíte v průběhu pečení dosypávat semínka nebo ořechy ručně a hlídat signál nebo složitě dolovat hnětací háky z upečeného bochníku, to jsou věci, které vám bohužel čas ani energii příliš neušetří.

Ale jde to i bez práce

V redakci jsme měli možnost otestovat nejnovější domácí pekárnu Sage BBM800, která nejen svým elegantním profesionálním nerez vzhledem přesvědčí o své vůdčí pozici na trhu pekáren. Nabízí bohatý výběr 13 programů, k nimž si můžete vytvořit na míru celých 9 vlastních. Sage BBM800 ale dokáže upéct i bezlepkový chléb nebo vykouzlit pečivo za necelé 2 hodiny. Zamíchá vám i těsto na pizzu nebo těstoviny a připravíte v ní i marmeládu. Co se týká barvy kůrky, vybrat si můžete ze tří stupňů propečení. Že u pekárny nestrávíte ani o minutu navíc, zajistí automatické přidávání ořechů nebo semínek. Významným ulehčením je unikátní hnětací hák, který se ke konci procesu sám sklopí, a vy se tak nemusíte trápit jeho složitým vyndáváním a vzniklou dírou v bochníku. Samozřejmostí je možnost nastavit velikost chleba nebo odložený start pečení.