-->

Veganská kuchyně v hlavní roli: Barbecue křídla, burger i Pad Thai

/ Natálie Ferreira

Dochází vám nápady na vaření? Připravili jsme si pro vás tři recepty na veganská jídla plná chutí, barev a netradičních kombinací. Zamilujte si je!

 Domácí burger z bulguru a červené řepy

Co budete potřebovat?

burger:

1,5 hrnku uvařeného bulguru

1 hrnek uvařené hnědé nebo zelené čočky (studené)

1 velká červená řepa, oloupaná

1 malá cibule nakrájená nahrubo

2 hlavičky česneku (rozdrcený)

1/2 lžíce soli

1 lžička nadrceného tymiánu

1/2 lžičky fenyklu nebo dobře nadrcených fenyklových semínek

2 lžičky arašídového másla

1/2 hrnečku strouhanky

čerstvý černý pepř

další ingredience:

listový salát

rajčata

cibule (může být opečená/smažená)

Postup:

Oloupanou řepu rozmixujte v domácím robotu a do vzniklé hmoty přidejte bulgur a čočku. Znovu rozmixujte, dokud se vše nepropojí v jedno konzistentní těsto. Následně přidejte cibuli a česnek, zapracujte do těsta a vložte do mísy. Přidejte zbylé ingredience a těsto propracujte rukama, dokud nebude jednotné. Rozdělte ho na šest stejných kusů a nechte 30 min uležet. Mezitím si připravte suroviny do samotného burgeru. Na středně rozpálenou pánev nalijte olej a nechte ho ohřát. Burgery nechte z každé strany na pánvi 5 až 7 minut. Poté podávejte s klasicky s  cibulkou, rajčetem a listovým salátem.

Náš tip: Zkuste do burgeru přidat jogurtovo-okurkový dressing, sriracha majonézou nebo tahini omáčku.

Pálivý květák à la barbecue křidýlka

 

Co budete potřebovat?

1 květák

1 hrnek mouky

1 hrnek vody

3 lžičky srirachy

2 lžičky česnekového prášku/2 hlavičky čerstvého česneku

3 lžičky barbecue omáčky

černý pepř na dochucení

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Květák omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kusy. Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, srirachu, česnekový prášek (česnek) a zamíchejte. Kousky květáku obalte ve vzniklé směsi a po okapání dejte na pečicí papír. Následně pečte po dobu 35 min. Květák podle chuti potřete nebo rovnou obalte v barbecue omáčce a pečte dalších 5 minut.

Náš tip: Zkuste s jogurtovým dipem.

Noodle-free Pad Thai

Co budete potřebovat?

na omáčku:

40 g oříškového másla (mandlové, burákové, slunečnicové)

45 ml limetkové šťávy

50 ml amino/sojové omáčky

1/2 čajové lžičky chilli vloček

1,5 lžiček javorového sirupu nebo 12 g kokosového cukru

na zeleninu:

15 ml sezamového oleje

1 serrano paprička

3 stonky jarní cibulky

135 g jemně nakrájeného červeného zelí

1 červená paprika

2 lžičky kokosové amino omáčky

4-5 kusů mrkve oloupané na tenké plátky

6 kapustových listů nakrájených na tenké plátky

na servírování:

čerstvý koriandr

drcené buráky

chilli vločky

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na omáčku podle chuti a dejte stranou. Na rozpálené pánvi osmahněte papriku, cibulku a zelí s kokosovou aminos omáčkou a průběžně míchejte. Přidejte mrkev, kapustové listy, předpřipravenou omáčku a vařte 3 minuty, dokud zelenina nezměkne. Podávejte s čerstvým koriandrem, drcenými arašídy a limetkou.

Zdroj: Pinterest, Sixvegansisters, Caraschrock, Minimalistbaker