-->

Vegetariánské grilování: Více než jen zelenina

/ Natálie Ferreira

K letním radovánkám zcela jistě patří i grilování a venkovní posezení s přáteli. Co si pro takovou příležitost a pro vaše hosty připravit? Vyzkoušejte jednoduché recepty, které ocení nejen milovníci rostlinné stravy.

Grilováné batáty se zálivkou z koriandru

Ingredience:

  • 2 velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

zálivka

  • 2 lžíce šťávy z čerstvé limetky
  • 1 hrst koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 lžička agávového sirupu

Postup:

Batáty oloupejte a povařte po dobu 20 minut. Nechte je vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Poté je zalité olivovým olejem, osolené a opepřené grilujte z každé strany cca 2 minuty, dokud nezhnědnou. Na zálivku smíchejte všechny ingredience a polijte jimi batáty.

Grilovaná kukuřice

Ingredience:

  • 4 kusy kukuřice
  • 1/2 hrnku majonézy/sojanézy
  • 1,5 hrnku zakysané smetany
  • 2 hrsti koriandru
  • 1 hrnek čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 limetka
  • chilli

Postup:

Kukuřici zbavte listů a grilujte ji z každé strany dokud nezhnědne. V malé míse smíchejte majonézu, zakysanou smetanu a koriandr. Kukuřici sundejte z grilu a potřete ji majonézovým mixem. Následně kukuřici pokapejte limetkou, bohatě posypejte parmezánem a dochuťte chilli.

 Vegetariánská quesadilla

Ingredience:

  • 4 velké celozrnné tortillové placky
  • 2 velké cukety
  • 2 velké letní dýně
  • 4 houby portobello
  • 4 červené papriky
  • 1 velká červená cibule
  • 2 mozzarelly
  • 8 lžiček pesta
  • sůl

Postup:

Osolte a opepřete nakrájené kousky cukety, letní dýně, portobella a papriky na plátky a grilujte. Papriky následně oloupejte. Velkou tortillu potřete 2 lžícemi pesta a na půlku naklaďte nejdříve grilovanou zeleninu a následně mozzarellu podle chuti. Tortillu přehněte a grilujte z každé strany kolem 3 minuty. Hotovou quesadillu nakrájejte na 4 kousky a podávejte.

Portobello bruschetta

Ingredience:

  • 2 houby portobello
  • 6 stroužků česneku
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 3 rajčata
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

V míse smíchejte dva rozmačkané stroužky česneku s olivovým olejem. Směsí potřete portobello, osolte, opepřete a z každé strany grilujte 3 minuty. Mezitím si v misce připravte nakrájená rajčata s olivovým olejem, zbytkem česneku a naplňte jimi ogrilovaná portobella.