Vychutnejte si italskou kuchyni bez lepku v pražské restauraci Alriso

/ Lenka Komrsková

Pizza, těstoviny, risotto, tiramisu. Většina z těchto receptů se neobejde bez pšeničné mouky obsahující lepek. Aby nemuseli lidé vyhýbající se mu dělat kompromisy nebo zanevřít na italské podniky, rozhodla se restaurace Alriso Risotteria Italiana připravovat všechna jídla výhradně z bezlepkové mouky. To vše bez kompromisů v chutích.

// Non-mobile devices will get the default content. } // End of the Mobile Detect conditional. ?>

Bezlepkových potravin mnoho, restaurací málo

Důvodem, proč v roce 2013 vznikla 100% bezlepková restaurace Alriso, byl fakt, že stále více zákazníků vyhledávalo výrobky bez lepku. „Milujeme Itálii a jídla, která světu dala, ale máloco může ochutnat také člověk, který se vyhýbá lepku. Chtěli jsme všem zákazníkům dopřát požitek z této jedinečné gastronomie, aniž bychom volili vhodné ingredience na úkor chuti. Nakonec se to povedlo, značná část klientely jsou i bezlepkáři,“ vysvětluje vznik konceptu jeho spoluzakladatelka Ewelina Dobrowolska.

Legenda bezlepkové kuchyně Gabriele Ferron

Kuchyni Alriso má pod palcem šéfkuchař Jiří Sus, který se učil u Gabriela Ferrona, italského šéfkuchaře a majitele světově známé restaurace Antica e Rinomata Riseria FERRON, který se specializuje na bezlepkovou kuchyni a rizota. Ferron se zabývá i výrobou mouky, která se mele v jeho mlýně a z Itálie je společně s rýží carnaroli a těstovinami dovážena do pražské restaurace Alriso. V Praze vznikají pod vedením Jiřího Suse gnocchi nebo domácí bezlepkový chléb.

Od těstovin, přes risotto až po tiramisu

A jaké novinky si můžete v restauraci objednat? Z předkrmů např. carpaccio z chobotnice nebo parmskou šunku s melounem či tygří krevety s mangovým salátem.  Vyjma tradičních hlavních chodů, v čele s 10 druhy rizota, včetně klasiky s šafránem, ale také s mušlemi, krevetami či italskou klobásou, je v podzimní nabídce také risotto trio nebo cacio e pepe. Nově si můžete dát gnocchi s šalvějovým máslem a ricottou nebo penne se salsiccou, likem a mascarpone. Dáváte přednost masu? Zkuste jemné telecí s kořenovou zeleninou, nebo novinky na menu –  kuřecí supreme s ananasem, vepřový steak pečený v pancettě nebo grilovaný stařený rib eye steak. Jako sladkou tečku na závěr si vyberte vyhlášené tiramisu nebo ananasové ravioli s mascarpone. Menu se obměňuje podle sezóny, na podzim si vychutnáte více dýně a lanýžů, v zimě vás zahřejí hutnější pokrmy, jaro patří tradičně chřestu a v létě na vás čeká odlehčená kuchyně se saláty a ovocem. Na své si přijdou i vegetariány a restaurace nabízí také obědová menu již od 125 Kč.

Italská oáza Betlémského náměstí

Kde restauraci Alriso najdete? Na Betlémském náměstí 11 v centru Prahy. Rozhodně ji nepřehlédnete. V létě stojí před restaurací zahrádka jako přenesená z Itálie. Interiér samotné restaurace je rozdělen na dvě části, horní a spodní, jež evokuje italský sklípek vykládaný kamením a dekorovaný lahvemi vína. Na uvítanou dostanete rýžový chléb s olivovým olejem, jak je na Apeninském poloostrově dobrým zvykem. V Alriso se budete cítit jako v pravé Itálii, aniž byste opustili srdce České republiky.