-->

Vyzkoušejte tyhle 3 skvělé recepty z levandule

/ Anna Basiková

Levandulová sezóna už začala a vy si tak můžete tuhle fialovou nádheru užívat nejen na zahradě, ale i v jídle. Vyrobte si limonádu, sušenky i zmrzlinu!

Levandulová limonáda

Potřebujete:

8 snítků levandule + na ozdobu
štávu z jednoho citrónu
1 limetku na ozdobu nakrájenou na kolečka
200 g cukru krupice
0,5 litru vody

Postup:

Levanduli omyjte, dejte do kastrolku, přidejte cukr a vodu. Vařte asi deset minut. Až voda úplně vystydne, vyndejte levanduli, nalijte sirup do džbánu, přidejte šťávu z citrónu a přidejte limetu a zbylou levanduli.

levandulova-limonada

Levandulové sušenky

Potřebujete:

250 g hladké mouky
60 g třtinového cukru
špetka soli
120 g másla pokojové teploty
1 vejce
3 lžičky sušených levandulových květů

Postup:

V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Pak přidejte máslo, vejce i levandulové květy a vše zpracujte do hladkého těsta. To rozválejte na placku tenkou asi 3 milimetry a vykrajujte kulaté sušenky. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10–12 minut při 180 °C.

main

Levandulová zmrzlina

Potřebujete:

300 ml plnotučného mléka
4 lžíce levandulových květů
300 ml smetany ke šlehání
80 g krupicového cukru

Postup:

Cukr rozmíchejte v kastrolku s mlékem, přidejte levanduli a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr dobře nerozpustí. Směs ovšem nesmí projít varem! Levandulové mléko nechte vychladnout a dejte ho minimálně na celou noc do ledničky. Druhý den směs sceďte, přilijte k mléku vychlazenou smetanu a lžičku česrtvých levandulových květů. Směs nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku, pravidelně po půlhodinách ji dobře prošlehejte, dokud směs dostatečně nezmrzne.

sladoeld