Brunch je něco mezi snídaní a obědem. Trvá od dopoledne do odpoledne a samotné slovo vzniklo spojením anglického breakfast a lunch. Francouzi mají pro podobně strávené dopoledne název Le grand petit déjeuner, v Číně si zas můžete užít Yum Cha, tedy posezení u čaje s dušenými knedlíčky v páře.

Tento příjemný nedělní zvyk se pomalu stává v některých restauracích samozřejmostí, a tak si v neděli můžete na brunch zajít například i s dětmi. Nedělní brunch funguje nejčastěji formou rozšířeného bufetu či degustačního menu za fixní cenu. V ceně bývá často také káva i čaj a ostatní nealko nápoje.

Nedělní brunch nabízí čím dál víc hotelů a restaurací. Například v Zinc Restaurant, která je součástí Hotelu Hilton Old Town, můžete ochutnat v rámci nabídky humry i ústřice a mají i koutek s asijskými specialitami. Pro děti mají speciální bufet a také hlídaný dětský koutek s hrami a Nintendo Wii. Nedělní brunch si zde můžete dát od 12:30 do 15 hodin.

Prosklená restaurace na lodi-Port 62 nabízí nejen výhled na Vltavu, ale v neděli mezi 11-15 hodinou také bohatý výběr dobrot z kuchyně šéfkuchaře Radka Roubíčka.

V tématickém stylu můžete brunch ochutnat například ve Francouzské restauraci Art Nouveau, která se nachází v secesních prostorách Obecního domu. Těšit se můžete na jarní, chřestový či zvěřinový brunch. Tématicky zaměřená je také nabídka v Dock House. Ochutnat zde můžete mořské i sladkovodní ryby, asijské speciality nebo pokrmy zaměřené na jednotlivé sezónní potraviny.

Ať už se rozhodnete pro návštěvu restaurace nebo si brunch připravíte doma, nespěchejte a vychutnejte si vše do posledního sousta. Neděle by přeci měla probíhat v klidu a pohodě a vy si ji pořádně užijte. Ale pozor, brunch není žádná dietka, povoleno je vše, od croissantů po párečky. Na své si zde přijdou všichni labužníci, kteří rádi ochutnávají něco nového nebo si jídlo rádi vychutnají.

Foto: Pinterest.com, Archiv