Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.

Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. A to se počítá. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů a stávají se oblíbenou součástí redukčních diet. Brusinky jsou známé především v souvislosti se zánětem močového měchýře. Snižují riziko tohoto velmi nepříjemného a bolestivého onemocnění, které trápí hlavně ženy.

4fa0f4fbf84b24c33fae0e00975d2dc4

Také slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému, ale snižují i krevní tlak.

Brusinky si můžete vychutnat sušené, čerstvé, ale i konzervované v plechovce. V posledním případě si ale dejte pozor na přidaný cukr. V obchodech jsou také k dostání i džusy. I zde je ale důležité dávat si velký pozor a bedlivě číst etikety, aby v džusu nebylo přidané další ovoce nebo umělá sladila. Soustřeďte se proto na koupi 100% brusinkového džusu. Jsou také skvělé na vaření. Brusinková omáčka je skvělá k pečenému masu, výrobné jsou brusinky také do dezertů například do perníků. Skvělé jsou také brusinkové koktejly.

Zdroj fotografií: Pinterest.com