-->

Top 3 gourmet saláty na horké letní dny

/ Adéla Rusňáková

Po celodenním horku se málokomu chce trávit čas v rozpálené kuchyni, někdo dokonce tvrdí, že nemá na nic chuť. Svému tělu a náladě ale prospějete, pokud se naučíte tři gourmet saláty, z nichž si vybere každý. Ať už jde o avokádový s lososem, blízkovýchodní quinou s medovou mrkví a fetou nebo červenou řepu s ořechy a kozím sýrem – tyhle saláty zasytí a pro léto jsou jako stvořené.

Salát s uzeným lososem a avokádem

Na cca 4 porce:

  • 2 velké hrsti rukoly
  • 2 velké hrsti baby špenátu
  • 1 zralé avokádo
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 polévkové lžíce dýňových semínek
  • 1 polévková lžíce malých kaparů
  • pár stonku zeleného chřestu (nemusí být)

 

Na dresink:

  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

 

Postup:

V míse smíchejte rukolu a baby špenát a naservírujte na talíře. Posypte dýňovými semínky, zelený chřest odkrojte od silné spodní části a přidejte na talíř. Uzeného lososa buď nakrájejte nebo natrhejte na požadované kousky, avokádo oloupejte a nakrájejte na kousky a oboje dejte na vrch salátu. Suroviny na dresink smíchejte v misce a pokapejte jím salát. Nakonec posypte trochou kaparů, lehce osolte, opepřete a ihned podávejte.

Salát s quinoou, mrkví a pistáciemi

Na cca 4 porce:

  • 200 g quinoy
  • 2 velké mrkve
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 35 g pistácií
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • hrst čerstvých mátových listů
  • hrst koriandrových listů
  • 100 g fety

 

Postup:

Quinou si nejdřív namočte ve studené vodě na 10 minut, zbavíte ji případné hořkosti. Poté ji přesypte do hrnce a zalijte vodou v poměru 2:1. Přiveďte k varu, ztlumte na nejnižší výkon a přiklopenou quinou uvařte doměkka za necelých 15 minut. Poté přesuňte na vychlazený talíř, rozprostřete ve slabé vrstvě a nechte vystydnout. Mezitím dejte plech s pečicím papírem oloupané a na tenká kolečka nakrájené mrkve a smíchejte s 1,5 lžící medu a ½ lžičkou mletého římského kmínu. Pečte zhruba 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, dokud mrkve nezačnou karamelizovat. Poté přisypte nahrubo nasekané pistácie a pečte dalších 5 minut. V pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přisypte sladkou papriku a zbylý kmín, minutu míchejte a sejměte z plotýnky. Vmíchejte citronovou šťávu a zbylý med. Ve velké míse smíchejte vychladlou quinou, mrkev a pistácie s listy máty a koriandru. Pokapejte paprikovým dresinkem a promíchejte. Podávejte s kousky fety a citronové kůry navrchu.

Salát s červenou řepou, vlašskými ořechy a kozím sýrem

Na cca 4 porce:

  • 2 menší předvařené červené řepy
  • 2 velké hrsti rukoly
  • 1 salátové srdíčko (salát little gem)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 55 g vlašských ořechů
  • ½ lžičky mořské soli
  • 80 g krémového kozího sýra
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa

 

Postup:

Řepu si omyjte a nakrájejte na nepravidelné menší kousky. V pánvi si nasucho orestujte celé vlašské ořechy, stáhněte z plotýnky a přidejte med a sůl, promíchejte tak, aby byly ořechy celé obalené. Nechte vychladnout na talíři v jedné vrstvě, aby se neslepily k sobě. Do talíře naservírujte rukolu s natrhaným salátovým srdíčkem, přisypte kousky červené řepy, pomocí lžičky přidejte kozí sýr a posypte připravenými ořechy. Smíchejte olivový olej s červeným vinným octem a salát pokapejte.