Zdravé jídlo vás nebaví? Zkuste moderní gastronomii vracící jedlé květy na talíř

/ Redakce

Jaro je v plném proudu a s ním i ingredience, které rostou na louce, v lese či na zahradě. Stačí je jen utrhnout a dát na talíř. Květinová gastronomie je prostě IN, jak v restauracích, tak i doma.

Už vám někdo naservíroval kopřivovou polévku, salát z pampelišek nebo dezert se sedmikráskami? Nemusíte být zarytý vegetarián ani vegan či zastánce raw food, aby vám taková kuchyně mohla chutnat, stačí jen mít odvahu ji okusit. Gastronomický trend totiž velí nechat svůj talíř rozkvést. Vždy platilo, že nejdříve jíte očima a pak teprve chutí.

Jíst květiny nebo výhonky není žádnou převratnou novinkou. V minulosti se tyto ingredience dostávaly na stoly šlechty i chudiny a dokonce jsou o nich zmínky již v Antice. Podle odborníků se dá spořádat téměř celý trávník, někdy jsou to květy, jindy listy a u některých rostlin se dá jíst úplně všechno. Některé se používají jako koření, jiné místo salátu, do zmrzlin nebo dezertů, ty s méně výraznou chutí, jsou jen tak pro okrasu, vždycky ale platí, že jídlo musí být co nejjednodušší, aby květinové ingredience co nejvíce vynikly.

c493aa2b046c4a3bbd087c9647b4e526

Mezi nejčastěji sbírané dobroty patří mladé smrkové výhonky, sedmikrásky, levandule, pampeliškové listy, hrachor, afrikán či fialky nebo také květy černého bezu a cukety. Málokdo ví, že k jídlu jsou možné rovněž karafiáty, macešky, chryzantémy nebo chrpy.

Máme pro vás jeden zaručený tip na jarní salát

Hlávkový salát, listy šťovíku, mladé pampeliškové listy, misku květů sedmikrásek, jarní cibulku, lžičku čerstvé saturejky, pepř, sůl, 2 lžíce oleje a 2 lžíce citronové šťávy. Vše smíchejte a nechte vychladit. Ještě předtím ale udělejte fotografii nebo selfie a uložte na instagram či facebook. Ovace vás jistě neminou.

Foto: Pinterest.com