-->

Zdravé recepty: V hlavní roli červená řepa

/ Natálie Ferreira

Červená řepa, některými milovaná, jinými nenáviděná. Zelenina plná vitamínů a blahodárných účinků. Zelenina, které byste se již dále neměli bát. Vyzkoušejte s námi tyto chutné a jednoduché recepty a uvidíte, že si červenou řepu zamilujete. Dobrou chuť!

Hummus z červené řepy

Ingredience:

200 g červené řepy

Šťáva z 1,5 citronu

2 stroužky česneku

200 g cizrny

1 lžička soli

7 lžiček tahini

1 lžička kmínu

3 lžičky olivového oleje

Postup:

Červenou řepu očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Následně ji uvařte do změknutí. Po vychlazení ji dejte do mixéru společně se všemi dalšími ingrediencemi. Mixujte, dokud nevznikne konzistence husté pomazánky. Servírujte s kousky nakrájené zeleniny nebo s pečivem.

Pečená řepa s česnekem a tymiánem

Ingredience:

400 g oloupané červené řepy nakrájené na měsíčky

1 palice česneku rozdělená na stroužky (neoloupané)

5 stonků čerstvého nebo sušeného tymiánu

4 lžíce olivového oleje

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C. Do menší pečící mísy dejte kousky řepy, česneku, tymiánu, zalijte vše olivovým olejem a dobře promíchejte. Následně pečte po dobu 40 minut, dokud řepa nezměkne. Náš tip: Zkuste tento recept jako přílohu k pečenému kuřecímu nebo vepřovému masu.

Rizoto z červené řepy

Ingredience:

500 g červené řepy

2 lžíce olivového oleje

10 g másla

1 cibule (nasekaná)

1 stroužek česneku (nasekaný)

250 g rýže na rizoto

150 ml bílého vína

700 ml zeleninového vývaru

parmazán

4 lžíce kysané smetany

kopr

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Oloupejte a nakrájejte řepu na větší kusy. Dejte je na pečící papír, zalijte lžící olivového oleje a okořeňte dle chuti. Pečte, dokud řepa nezměkne. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a osmahněte cibuli s česnekem, zhruba po dobu 3 – 5 minut. Orestujte syrovou rýži, zalijte ji vínem a vařte 5 minut. Následně přidejte zeleninový vývar a vařte dalších 15 minut, dokud rýže zcela nezměkne. Ze čtvrtiny pečené řepy udělejte pyré, zbytek nakrájejte na malé kousky. Do hotové rýže zamíchejte parmazán, pyré a nakrájené kousky řepy. Přidejte zakysanou smetanu a parmazán podle chuti.

Smoothie z červené řepy

Ingredience:

1 malá červená řepa

1 stonek celeru

1 sklenice mrkvového džusu

1 sklenice mandlového mléka

2/3 sklenice nakrájené broskve

3 lžičky strouhaného zázvoru

Postup:

Oloupejte a nakrájejte řepu, broskev a celer. Všechny ingredience rozmixujte ve smoothie mixéru a dochuťte podle sebe!