-->

Zdravé recepty: V hlavní roli cizrna

/ Natálie Ferreira

Cizrna je víc, než jen hummus. Přesvědčte se sami a dejte jí v kuchyni šanci. Kolik máte času?

Křupavá cizrna

Ingredience:

  • 2 plechovky cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

 

Postup:

Ohřejte troubu na 200°C. Cizrnu zatím propláchněte vodou. Následně ji pořádně vysušte, případně nechte chvíli na vzduchu vysušit. Vložte na pečicí papír na plech, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Pečte okolo 20 až 30 minut. Cizrnu je potřeba pravidelně kontrolovat a sem tam s ní “zatřást”, aby se pekla rovnoměrně. Hotová cizrna by měla být dozlatova žlutá a vysušená uvnitř. Náš tip: posypte ji libovolnými čerstvými bylinkami dle preferencí nebo směsí koření. Konzumujte ihned po vyjmutí z trouby.

Cizrnový salát

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 hrnku zelených oliv
  • 250 g sýru feta
  • sůl, pepř
  • zálivka
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku bílého vinného octa
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 malá hrst čerstvé petržele
  • špetka chilli
  • sůl, pepř

 

Postup:

Ve velké míse smíchejte cizrnu, okurku, papriku, červenou cibuli, olivy a sýr feta. Zvlášť připravte zálivku smícháním všech potřebných ingrediencí a pořádně zamíchejte. Salát zalijte zálivkou, dosolte a opepřete dle chuti.

Cizrnová Tikka Massala

Ingredience:

  • 4 plechovky cizrny
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koriandru (koření)
  • špetka kardamomu
  • 2 hrnky vody
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 plechovka oloupaných rajčat
  • 5 hrstí baby špenátu

 

Postup:

Na pánev dejte olej, česnek a zázvor a vše orestujte. Po 5 minutách přidejte kurkumu, kmín, hořčičná semínka, koriandr, kardamom a zamíchejte. Přilijte vodu, sesaďte ze sporáku a směs rozmixujte v mixéru. Poté ji dejte do hrnce a přidejte kokosové mléko a lžíci soli. Přidejte cizrnu a na velmi mírném plameni vařte 6 až 8 hodin. Přidejte rozmixovaná rajčata a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte špenát a servírujte s basmati rýží.

Cizrnové placičky

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 batáta
  • 1 malá cibule
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • 3 lžíce rostlinného oleje

 

Postup:

Do velké mísy dejte cizrnu a rozmačkejte ji. Přidejte oloupanou batátu nakrájenou na kostičky. Stejně tak i nakrájenou cibuli, strouhanku, vejce, česnek, petržel, sůl, kmín, papriku a směs zapracujte. Z těsta udělejte malé placičky a pomalu osmahněte z každé strany cca 3 až 4 minuty. Náš tip: Placičky jsou výborné s jogurtovým dipem.