Jez lokálně, mysli globálně. Aneb kam za lokálními potravinami

/ Nikola Páleníčková Foto: Facebook prodejců, Taste of Prague

BIO, raw, vege. Křičí na nás články na internetu, radí nám youtubeři ve videích, kuchařky a výživoví poradci. Co je ale lepší? Koupit si v hypermarketu chemicky neošetřený citrón za 80,- nebo bezlepkovou tyčinku v drogerii DM? A není nejlepší vypěstovat si potraviny vlastní? Pokud nemáte zahradu, nebo balkon, máme pro vás tipy, kam zajít pro lokální suroviny v Praze.

V nedávném článku se redaktorka Karolína zaměřila na nejlepší pekařství v (nejen) Praze, kam určitě zajít pro kváskový chléb. Tipy na podniky, kde prodávají zmrzliny domácí výroby jsme vám už také přinesly. Kam ale zajít pro suroviny, když nechcete nakupovat v obchodních centrech? A proč vůbec chodit jinam než tam?

Kudy kam

Než začnete číst dál, poprosím vás, abyste nahlédli do své ledničky, spíže, kuchyně, vybrali pár potravin a podívali se, odkud pochází. Pokud alespoň polovina z nich je produkt z České republiky, gratuluji vám. Švédští vědci totiž už před mnoha lety spočítali, že potraviny, které se objeví během švédské snídaně na stole – jablko, chléb, máslo, káva, sýr, smetana, cukr a pomerančový džus – urazí dohromady kolem 40 tisíc kilometrů. Což je skoro stejně, jako obvod naší planety. Potraviny necestují pouze do Švédska, ale i do České republiky. A právě vzdálenost je jeden z hlavních důvodů, proč bychom měli dávat přednost lokálním produktům, a to i ve vztahu k životnímu prostředí. Jen si představte, jakou vzdálenost ujede kamion s vašimi oblíbenými produkty a kolik výfukových zplodin po cestě vypustí.

Prima sezóna

Lokální potraviny jsou lepší nejen pro životní prostředí, ale i pro vaše zdraví. V momentě, kdy nakupujete u místních pěstitelů, jejich obchodech, nebo třeba na trzích, budete mít jistotu, že jejich potraviny jsou v souladu s danou sezónou, kdy konkrétní potravina dozrává. Ano, znamená to vzdát se spoustu pokrmů například v zimě. Ale proč si dávat uprostřed ledna papriky a jahody, které jsou zcela jistě napíchané chemií, nepřirozeně vypěstované a navíc, drahé. Zatímco sezónní potraviny měly šanci přirozeně dozrát a proto jsou chutnější a nutričně i prospěšnější. Například rajčata možná nebudou tak veliká a nablýskaná, ale zase si můžete být jistí, že se na vás při kousnutí nevyvalí voda a antioxidanty.

Společenstvo potravin

Nakupování místních potravin vás také “přinutí” setkat se s lidmi, kteří je pěstují a poznat jejich přístup k životu i práci. Navíc vám mohou vyprávět celý příběh jablek z Moravy nebo kozího sýru z Beskyd. To je přeci mnohem zajímavější a společenštější, než vybírat jídlo v Tescu u regálu. Navíc se většinou jedná o zábavné a bezprostřední lidi, kteří vám mnohdy mohou dát i na tipy na cestování po České republice a rádi vás uvidí i na své farmě třeba v Krkonoších. Plus si můžete být jistí, že jejich brambory díku menší cestovní vzdálenosti jsou mnohem méně kontaminované.

Jak na to

Nejlepší samozřejmě je, si například ovoce a zeleninu, vypěstovat. Pokud ovšem nemáte prostor, nebo i čas, máme pro vás tipy, kam se za lokálními surovinami vydat.

Farmářské trhy

Ať už půjdete na ty na Náplavce, v Karlíně, nebo v Dejvicích na Kulaťáku, můžete si být jistí, že nikdy neodejdete s prázdnou.

My z redakce máme nejradši ty na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nakoupit zde můžete od středy do soboty a to nejen potraviny lokálních farmářů, ale i výrobky místních umělců. Do půllitrových hrnků z dílny keramika Burda se zamilujete a bude je chtít používat i místo misky na polévku. V nedalekém Antonínově pekařství se můžete zastavit pro domácí pečivo nebo zmrzlinu, a pak si udělat piknik v Riegrových sadech s výhledem na Prahu.

Hala č. 22

Pozadu nezůstávají samozřejmě ani Holešovice. Do Pražské tržnice se určitě vyplatí jet a to nejen díky nízkým cenám ovoce a zeleniny v hale č. 22. Otevřeno mají od pondělí do soboty a rozhodně se vyplatí přijít dřív. Ve slunné letní dny navíc můžete využít přívozu z Karlína a spojit tak příjemné s užitečným.

Naše maso

Na své si přijdou i tzv. masožrouti. Jakmile totiž jednou ochutnáte maso z farmy, Vodňanské kuře z mrazáku napíchané vodou už vám nikdy tak chutnat nebude. Z pražských podniků doporučujeme jednoznačně Naše maso na Dlouhé třídě. V jejich sortimentu si můžete vybrat nejen z kvalitního masa, ale i z uzenin. Většinu z nich navíc na místě můžete rovnou vyzkoušet podle denní nabídky.

Náš grunt

Síť obchodů Náš grunt podporuje malé farmáře a snaží se o dostupnost jejich produktů do českých domácností. Jejich obchody najdete na Vinohradech, Žižkově, ale i v Radotíně. Nákupem zde si můžete být jistí kvalitou, i podporou tuzemské ekonomiky.

On-line 

Pokud nemáte čas chodit po trzích, ale chcete jíst lokálně, existuje i řada obchodů, které mají e-shop. Například Sklizeno, které má jinak pobočku na Praze 2.

NaLok, neboli nakupujte lokálně. Další internetový obchod sdružující české farmáře. Na jejich stránkách si můžete najít svého farmáře, nejbližší trhy, nebo si rovnou všechno objednat.

Na stránkách adresarfarmaru.cz  si můžete vyhledat svůj nejbližší obchod, či farmáře a vydejte se na návštěvu.

Tak dobrou “novou” chuť!