Léto u ledu aneb skvělý tip na nedělní kávu, stylovou

Prapůvodně se zmrzliny vyráběly z ochuceného ledu nebo sněhu. První zmínka o této ledové pochoutce pochází ze Starého Řecka, ale v podobě, jak ji známe nyní, ji přivezl až Marco Polo. Spolu s rozvojem cukrářství nastala ta opravdu pravá epocha zmrzliny v 18.století a první zmrzliny byly pochoutkou jen pro ty nejvyšší společenské vrstvy. V nynější době hledají zmrzlináři i gastronomičtí odborníci stále nové cesty a trendy jak zaujmout. Nové chutě a produkty přicházejí sezonně, kombinují se i chutě slané, a tak není výjimkou ochutnat například sorbet rajčatový, houbový nebo zmrzliny inspirované známými koktejly.

Speciální kategorii však tvoří zmrzlina s kávou. Ne jak ji známe, vanilkovou s kopcem šlehačky, ale chuťově vytříbenou, s domácí nebo velmi kvalitní zmrzlinou různých příchutí. Letní zmrzlinovou inspiraci přináší také značka Nespresso, která spolu s mistrem cukrářem Vladimírem Kroftou, představila pro letošní léto velmi osvěžující kombinaci a podělila se o recept s veřejností. Ledový pistáciový krém snů se rozplývá na jazyku, je lahodný, krémový, zvýrazněný intenzívní chutí kávy Ristretto a jejími čokoládovými a ovocnými tóny.

Kávové Semifreddo s pistáciemi si připravíte: polovinu pražených pistácií rozdrtíme na prášek. Ve větší míse je opatrně smícháme s povolenou zmrzlinou, polovinou šlehačky a polovinou oloupaných pražených pistácií. Do každé ze čtyř skleniček dáme polévkovou lžíci šlehačky a přidáme zmrzlinovou směs. Těsně před podáváním přilijeme do každé sklenky kávu Grand Cru Ristretto. Dozdobíme zbylou šlehačkou a celými nebo rozdrcenými pistáciemi. Takové osvěžení byste si měli vychutnat stylově v originálním hrnečku Nespresso.