Zdravá domácí zmrzlina za 5 minut

/ Karolína Fialová Foto: Huffington Post, The New York Times, Wing it Vegan, Parsley Vegan

Málokdo ve velkých vedrech nedostane chuť na zmrzlinu. A ta dokonce může být i zdravá – bez přidaného cukru, smetany i barviv. Různé variace receptů na tzv. banana icecream už pár let kolují internetem a nyní je nejvyšší čas je oprášit. Redakce Iconiqu pro vás vybrala několik nejlepších tipů, sami ale můžete experimentovat s klidem, nedá se zde téměř nic zkazit.

Pokud máte rádi samotnou banánovou zmrzlinu, stačí vám jen jedna ingredience, kterou je ideálně alespoň přes noc zmražený nakrájený banán. Ten rozmixujte (pozor na tyčové mixéry, aby vám kousky banánu nelétaly všude po kuchyni) a je hotovo. Buďte trochu trpěliví a nezoufejte, když se nejdříve banán rozmixuje jen na padrť, ta se totiž ani ne za půl minuty změní v krémovou hmotu. Všechny typy zmrzlin můžete buď sníst rovnou nebo dát ještě na pár hodin do mrazáku, aby měly stejnou konzistenci jako „normální“ zmrzlina.

Čokoládová

  • 1 zmražený banán
  • 1 lžíce kakaa
  • kapka vanilkového extraktu
  • čtvrtka avokáda

Ovocná

  • 1 zmražený banán
  • hrst mražených borůvek/malin/jahod/manga nebo jiného ovoce
  • hrst kešu ořechů (přes noc namočených ve vodě a před použitím propláchnutých v cedníku)

Arašídová

  • 1 zmražený banán
  • špetka skořice
  • 1 lžíce arašídového másla

Vanilková

  • 1 zmražený banán
  • polovina vanilkového lusku
  • špetka soli
  • hrst kešu ořechů (stejně upravených jako u ovocné zmrzliny)

Mátová

  • 1 zmražený banán
  • 10 lístků máty
  • 1 lžíce hustého kokosového mléka nebo krému
  • po rozmixování přidat hrst nahrubo nastrouhané hořké čokolády