3x gastronomické zážitky pod Ještědem (a na něm)

/ Lenka Komrsková

Vegetariánské bistro, dekadentní burgery od rodilého Američana i výhledy z Ještědu nad sklenkou vína. O Liberci se říká že je něco jako český Berlín a jeho gastroscéna to potvrzuje.

Chicago Bar&Grill

Bistro Paris, tapas Barcelona, cocktail bar Havana a burgerhouse Chicago. Zdánlivé klišé kolem posledně jmenovaného případu se však rozplyne, jakmile zjistíte, že majitel libereckého gourmer bourger baru je rodilý Američan – ano, z Chicaga. V art-deco domě v centru města si zařídil energií sršící podnik, kde se servíruje tex-mex kuchyně, ale hlavně opulentí hamburgery. Jedním z top je hříšný Biggie Piggy, kde kromě očekávaného hovězího najdete ještě trhané barbeque vepřové, krémový čedar a pikantní nakládanou cibuli. Zmíněné kombo si zaslouží načasování na místní margarita pondělky.

Dr. Milady Horákové 1, Liberec

Mikyna

Taky už jste slyšeli, že Liberec je něco jako český Berlín? I pokud nesouhlasíte, v bistru Mikyna to prostě platí. Je vegetariánské, ke kávě tady přistupují jako v Plzni k pivu a minimalistickému interiéru určují rytmus fotografie nadané Barbory Berdychové. V době oběda budete mít štěstí, když na vás vyzbyde židle, ale smaženky jako z letního tábora, které jsou tady stálicí, plněné domácí loupáky nebo fermentované limonády za chvilku čekání stojí.

5. května 62, Liberec

Ještěd

Nejpůsobivější pohled na Liberec se otevírá z Ještědu při zimním západu slunce a jediné, co může scénu ještě vylepšit, je skvělé jídlo a hrnek něčeho horkého pro zahřátí dlaní i duše. Přesně takovou konstelaci nabízí restaurace hotelu Ještěd ve výšce 1012 metrů nad mořem přímo v budově televizního vysílače, odkud je výhled trochu jako z kosmické lodi. Interiér je navíc plný jedinečných exemplářů českého designu 70. let.

Horní Hanychov 153

Další gastronomické tipy napříč celou Českou republikou najdete v knize Czech it Out, kterou můžete objednat zde, a na instagramovém profilu projektu @czech.itout.

Foto: Archiv