-->

3 recepty na skvělé a jednoduché jarní saláty

/ Anna Basiková

Taky máte poslední dobou chuť na lehká a svěží jídla? Vyzkoušejte naše tipy na čerstvé saláty. Po zimě je potřeba doplnit vitamíny a hlavně si skvěle pochutnáte!

Lyonský salát

 

Budete potřebovat:

2 lžíce olivového oleje

200 g slaniny, nakrájené na kostičky

1 stroužek česneku, rozdrcený

180 g bílého toustového chleba, nakrájeného na kostičky

1 salát frisée

1 šalotka, nakrájená na kostičky

na zálivku:

1 šalotka, nasekaná najemno

2 lžíce vinného octa

1 lžíce dijonské hořčice

3 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

2 čerstvá vejce

 

Na olivovém oleji opečte slaninu společně s česnekem. Až bude slanina vypečená, vyndejte ji a na zbylém oleji opečte krutony. Zálivku připravíte tak, že smícháte šalotku, ocet, hořčici a 1 lžíci vody. Prošlehejte v misce a pomalinku přilévejte olej a šlehejte, dokud zálivka nezhoustne. Osolte, opepřete. Ve vyšším rendlíku přiveďte k jemnému varu vodu s octem. Vejce rozklepněte do naběračky, lžící udělejte ve vodě vír a vejce do něj opatrně pusťte. Každé vejce pošírujte 3 minuty. Vše smíchejte v salátové misce, salát ozdobte krutony a doprostřed posaďte vejce. Osolte a opepřete.

recipe_classic-salade-lyonnaise_800x1200

 

Tříbarevný salát

 

Budete potřebovat:

200 g rukoly

2 velké červené papriky (můžete nahradit červenou řepou)

100 g gorgonzoly

vlašské ořechy

na zálivku:

4 lžíce olivového oleje

1 lžička javorového sirupu

1 lžička tahini pasty

šťáva z poloviny citrónu

sůl, pepř

 

Papriky nakrájejte na plátky a ogrilujte. Až vychladnou, nakrájejte je na nudličky a promíchejte s rukolou. Přidejte rozdrobenou gorgonzolu a zakapejte zálivkou. Tu smíchejte z předepsaných ingrediencí. Posypte ořechy.

unnamed

 

Jarní salát s chřestem, kozím sýrem a oříšky

 

Budete potřebovat:

1 svazek chřestu

1 šálek čerstvého hrášku

půl šálku čerstvých fazolí

5 ředkviček, nakrájených na tenké plátky

2 střední cukety, nakrájené na nudličky

1 červený little gam salát

hrst rukoly

kozí sýr

kůra z jednoho citrónu

půl šálku pražených lískových oříšků

hobliny parmezánu na ozdobu

na zálivku:

dvě lžíce olivového oleje

šťáva z jednoho citrónu

 

Chřest 5-10 minut opékejte na pánvi pokapané olivovým olejem. Nechte vychladnout a podélně nakrájejte. Kozí sýr rozdrobte a smíchejte se zálivkou. Jemně promíchejte a přidejte nakrájený chřest. Osolte, opepřete. V míse smíchejte salát, cuketu, hrášek a fazolky. Navrch dejte kozí sýr smíchaný s chřestem. Posypte oříšky a hoblinami parmezánu.

aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5wcm91ZGl0YWxpYW5jb29rLmNvbSUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAxNSUyRjA0JTJGZ3Qtc2FsMTAuanBn