Mnoho dnešních designérů říká, že se má nahlížet na zeď jako na čisté plátno. Nicméně netvrdí, že je nutné se od bílých odstínů nadobro odloučit.

1. Stanovte si role

Při rozhodování jakou barvu do interiéru zvolíte, je nutné nejprve zjistit, jakou roli vaše stěny v prostoru budou hrát. Teoreticky mohou totiž nastat dvě možnosti. Buď budete chtít, aby vaše zdi vynikaly v prostoru nadevše, nebo budete toužit po tom, aby vynikl váš dokonalý nábytek na míru. Pokud zvolíte variantu nábytku, je dobré se držet především neutrálních tónů béžové, popelavé, nebo krémové. V druhém případě se nemusíte bát téměř žádné barvy. Jen mějte na paměti, že při zařizování interiéru by bylo také dobré zakomponovat doplňky stejné barvy stěny tak, aby jste docílili barevného akcentu a harmonie.

homepolish-interior-design-13d0e-1350x900

2. Zkoušejte!

Nejdůležitější záležitostí v procesu výběru je zajisté zkoušení vzorků. Mnoho designérů svým klientům doporučují vybrat si 3 barvy (nemusí se od sebe výrazně lišit, mohou být i jedné barvy různých tónů) a ty poté nanést na zeď v menších plochách vedle sebe a nechat je tam pár dní tak, aby jste si to mohli nechat “rozležet v hlavě”. Budete tak moci vypozorovat i jak se barvy chovají na denním světle či v noci, ale také jak se s nimi budete cítit. Poté co uplynou dva nebo tři dny, budete spolehlivě znát vašeho jasného vítěze.

homepolish-interior-design-4aaf2-1350x900

3. Nevíte jak na to? Poté zvolte šedou.

Pokud patříte mezi ty, kteří bílé stěny nesnesou, ale bojí se příliš zavázat k nějaké konkrétní barvě, poté je skvělou volbou šedá. Tato volba se bude jevit jako správné řešení, jak prostor zútulnit, aniž byste museli příliš váhat, zdalli se vám prostor bude na konci všeho vůbec líbit. Navíc, šedá barva může mít “mnoho tváří” a variant, které potěší opravdu každého. Tíhnete-li k teplejším tónům, poté zvolte šedou, která má podtón hnědé. Máte-li radši studené odstíny, poté je pro vás ideální šedá s podtónem lila nebo modré.

grey-bold

4. Další barevní vítězové?

Jestli stále váháte nad správnou barvou, určitě zvolte tóny, které jsou tmavší a sytější, jako například námořnická modř, břidlicově šedá, nebo dokonce i myslivecká zelená. Tyto barvy jsou totiž méně rušivé, než barvy světlé a dokáží prostor skvěle zútulnit. Můžete také vynechat zdi a namalovat si strop! Například zvolíte-li tmavou barvu stropu, pomůže vám “snížit” vysoké zdi, což by v městských domech nemusel být vůbec špatný designový detail.

homepolish-interior-design-0aa35-1350x900

Ale pokud je pro vás malování zdí spíše záležitostí, kterou “musíte” udělat, “protože i sousedi to tak mají”, tak se tím vůbec netrapte a nechte zdi ve své čisté bílé kráse. Je mnoho způsobů, jak dodat interiéru barvy, aniž byste byli nuceni jakkoliv zasahovat na stěnách. Barvy lze dodat také pomocí koláží obrazů, nebo nástěnnými dekoracemi, kterých je na trhu bezmezné množství.

Zdroj: Pinterest.com