Innsbruck

Innsbruck je tyrolské hlavní město v Rakousku. Jedná se o universitní město, které dokážete celé přejít pěšky, a přitom nabízí nespočet aktivit. Jste krok do hor, stačí sednout již ve městě na lanovku. Jsou zde skvělé restaurace i opera Tiroler Landestheater. V létě si můžete půjčit kolo, v zimě zase lyže. Na sjezdovku vás sveze téměř z centra města lanovka přímo na svah. Snoubí se zde romantika malého tyrolského města spolu se strhující krásou Alp.

Verona

Romantické město zamilovaných. William Shakespeare sem zasadil děj hry Romeo a Julie. Můžete zde vidět balkon, pod kterým Romeo Julii vyznával lásku. Pokud nejste fanoušek Shakespearových her a nebaví vás hledat údajná místa nejznámějšího zamilovaného páru, nabízí Verona nespočet památek. Neopomeňte arénu v jižní části historického města, Římské divadlo za řekou v severní části města, Katedrála Duomo S. Maria Matricolare v severní části města nebo Castel Vecchio, scaligerský hrad s cihlovým mostem přes řeku Adiži ze 14. století.

Pisa

Pisa je město, o kterém již každý slyšel. Je proslulé zejména Šikmou věží, která stojí na náměstí Zázraků. Věž je přístupná veřejnosti a stojí za to, vystát frontu na vstupenky. Pisa není ale jen věž, za návštěvu stojí i místní botanická zahrada, která vznikla v 16. století jako první v Evropě. Zajím-li vás malba, navštivte Museo delle Sinoie a pokud chcete vidět i sochy, neváhejte nad návštěvou Museo dell´Opera del Duomo. Pokud chodíte rádi na procházky, vydejte se n a nábřeží řeky Arno Lungarno Mediceo, Lungarno Pacinotti, Lungarno Galilei nebo Lungarno Gambacorti, kostelíky, náměstími se spoustou obchůdků nebo muzei.

Řím

Jestli jste v Římě poprvé, nenechte si ujít ty nejznámější památky. V první řadě Koloseum, starověký amfiteátr proslulý krvavými souboji gladiátorů. Dalším známým místem je Bazilika sv. Petra. Právě zde žehná Papež o Velikonocích a Vánocích. Dbejte při návštěvě na zakrytá kolena a ramena. Pantheon je chrám všech bohů. Na fotkách nevyznívá jeho velkolepost tak jako když před ním stojíte ve skutečnosti. Jednou z nejvýznamnějších památek Říma je Forum Romanum, starověké centrum Říma, centrum náboženství, práva, obchodu i politiky. Fontána de Trevi je známou fontánou z filmu Prázdniny v Římě. Vhoďte do fontány minci a máte záruku, že se sem v budoucnu vrátíte. Fontána je 300 let stará, zdobí ji sochy Neptuna a dvou Tritonů, kteří představují klidné a rozbouřené moře.

Janov

Janov je největší italský přístav. Odtud vyplouval i Kryštof Columbus. Je zde i dům, kde v dětství žil. Hledejte Casa di Colombo. Janov přímo nabízí možnost, užít si jedinečnost Itálie. Město je plné typických tmavých a úzkých uliček a stejně tak zde narazíte na honosné paláce nebo muzea. Nemiňte katedrálu sv. Vavřince, Palazzo Doria-Pamphilij a chcete-li obdivovat díla Paula Rubense, zajděte do barokního kostela Chiesa del Gesú.

Antibes

Antibes je město na Azurovém pobřeží, je již součástí Provence a kromě toho, že zde máte možnost slunit se a koupat na místních městských plážích je tu skvělý místní trh, který se po obědě změní v zahrádky restaurací. Moře je v Antibes čisté a klidné. V každém zdejším supermarketu koupíte vybrané pochutiny a krásná provensálská vína, ze kterých je cítit Levandule.

Saint-Tropez

Město Saint-Tropez se nachází na jihu francouzské riviéry, kam jezdil Pablo Picasso. Město bylo v jeho době proslulé svým klidným životem, to je již ale minulostí. Nyní se jedná o vyhledávané letovisko celebrit a milionářů. Na město vám stačí jeden den po cestě z Antibes. Ubytování i restaurace jsou cenově velmi vysoko, nicméně procházet se klikatými uličkami a po bílých plážích můžete i zadarmo. Pokud se chcete vykoupat, pak navštivte pláže Les Clubs 55, Tahiti, Stéphano forever nebo Key West Beach. V restauracích vyhledávejte polední menu, jsou skvělá a na místní poměry i laciná.

Marseille

PO cestě z Antibes nebo Saint-Tropez nemiňte hlavní město Provence – Marseille. Po malých přímořských letoviscích se ocitnete ve velkoměstě. Pohybovat se zde můžete metrem. Je zde spousta zmrzlináren, restaurací a není zde nouze ani o architektonické skvosty. Za vidění stojí Basilique Notre Dame de la Garde, kostel, kterou najdete na kopci a její zlatou sochu uvidíte z dálky,sv. Viktora nebo katedrála de la Major, která je postavena v byzantském stylu z bílého kamene a zeleného mramoru.

Annecy

Městu Annecy se přezdívá francouzské Benátky kvůli síti kanálů. Je zde proslulé jezero, které je 14 km dlouhé a je zde možnost pronajmutí šlapadla nebo i celé lodi. Městečko je pln malých restaurací se zahrádkami. Z památek můžete navštívit Le Palais de l’Isle z 12. století, kostel svatého Františka Saleského – chrám vitrážemi a krásnou vnitřní výzdobou. Město leží v obklopení alp a může se stát, že vám nevyjde počasí, to se může velmi rychle měnit, tak jak bývá v horách zvykem.

Zermatt

Švýcarský Zermatt patří k významným horským střediskům. Zdejší největší turistickou atraktivitou je hora Matterhorn. Jeho nevýhodou je, že se jedná o velmi drahé městečko. Nicméně ubytovat a najíst se můžete v Taschi, vesnici hned vedle Zermattu a do cíle popojet vlakem. Tento způsob je výhodný i proto, že do Zermattu se autem nedostanete, parkovat musíte na periferii.  Pokud chcete výhled na Matterhorn, je dobré vydat se na stezku Matterhorn trail a zakončit za pomoci lanovky na Klein Matterhornu, kde je famózní výhled. Koulovat se zde můžete i uprostřed léta, sníh tu netaje. Můžete si zde i v červenci půjčit lyže a sjet svah.

Štrasburk

Štrasburk je oficiální místo Evropského parlamentu. Město je velmi kosmopolitním místem. Leží na hranici Německa a Francie a lidé jsou zde přirozeně bilingvní. Je univerzitním městem a zároveň významným místem obchodu, diplomacie, školství a služeb. Zdejší přístav je druhým největším říčním přístavem ve Francii. Jezdí zde tramvaje, skvěle se zde dá cestovat i na kole. Pokud nemáte parkování u hotelu, jsou zde i odstavná parkoviště. Za vidění stojí zejména centrum města, které se nachází na seznamu UNESCO. Navštivte i alsasské vinárny winstub a ochutnejte nejen víno, ale i místní delikatesy jako je chourcoute, což je klobása se zelím uvařená v ryzlinku.

Frankfurt nad Mohanem

Při návratu zpět do České republiky, udělejte zastávku v německém Frankfurtu. Je zde přístupná vyhlídka na mrakodrapu, kde sídlí Commerzbank, pokud chcete na nákupy pak je zde nákupní bulvár Zeit, kde nejen nakoupíte, ale i se skvěle najíte. Je zde sousta možností ubytování a stačí vám zde pobýt jeden den a jednu noc. Do Prahy už pak dojedete v rámci jednoho dne.

 

autor: EmmaC