Zmrzlina je během léta obrovským lákadlem a úmorná vedra si bez ní někdy neumíme vůbec představit. Řada z nás ovšem i během těchto měsíců myslí na zdravý životní styl, poctivě si hlídá ručičku na váze, a tak rozhodně uvítá tipy na to, jak si tuto pochoutku vyrobit doma.

Největší výhodou podomácku vyrobené zmrzliny je přesné vědomí toho, co vše obsahuje. Vy sami totiž korigujete, kolik cukru je přípustné, a zda snese ještě o jeden kelímek smetany navíc či nikoliv. Dnes existuje již spousta domácích pomocníků od klasických plastových tvořítek na nanuky až po moderní zmrzlinovače, které tento dezert připraví v podstatě za vás.

Při přípravě zmrzliny jste si doslova vlastním pánem, můžete snížit její energetickou hodnotu na minimum pomocí odtučněného tvarohu, medu nebo čerstvého ovoce, aniž by došlo ke zhoršení její chuti.

Nejzdravější variantou jsou recepty s právě zmíněným ovocem, tvarohem a popřípadě dalšími netučnými sýry. Na mražený jahodový krém si vystačíme pouze s cukrem, bílky a jahodami, na tento recept nepotřebujete ani zmrzlinovač.

Osvěžující a odlehčenou variantou, kterou používaly ještě naše babičky, je využití vanilkového pudinkového prášku. Tak například pro vytvoření citronové pochoutky nastrouháme kůru z citronu a vymačkáme šťávu, kterou dáme do hrnce společně s půl litrem vody. Přidáme cukr, vše povaříme a přimícháme prášek, který jsme si předtím rozmíchali ve studené vodě. Zmrzlina se následně pouze zchladí, dá v miskách do mrazáku a za pár hodin je připravena k podávání.

Foto: Pinterest