Jak jsem také zjistila, tři dny v Londýně opravdu nestačí, i když víte, kam chcete jít a toto město máte zažité. Pokaždé objevím něco nového a uchvacujícího.

Tentokrát jsem po pracovní schůzce, kvůli které jsem do Londýna jela, dala na tip od kamarádky, abych objevila zajímavá místa. Má Londýn nejen prochozený, ale na jaře se tam stěhuje, tak jsem byla na její tipy velmi zvědavá.

Začala jsem v mé milované čtvrti Covent Garden, která je ve východní části Westminsteru. Bývaly tu kdysi klášterní zahrady obdělávané mnichy z Westminsterského opatství, ale dnes tu najdete mimo řady obchůdků, kaváren, vináren i vstup do Královské opery. Je tu celý komplex tržnic, pasáží a stylových obchodů a galerií. Našla jsem tu skvělý obchod s balerínkami – Prettyballerinas, italskou restauraci Jamieho Olivera, kochala se ve spoustě mini obchůdků nejen s britskou módou a doplňky (Something, Tatty Devine, Unconditional).

 

V Soho byly již tradičně skvělé asijské speciality „all you can eat“. Galerii Tate Moderne jsem prošla odshora dolů (doporučuju projít i obchod s knihami, časopisy a designovými drobnostmi). Strávila jsem hodiny v oblíbeném obchodě s uměleckými časopisy a knížkami, který je poblíž Leicester Square.

Soho

Soho

V neděli jsem se vypravila na trh v Brick Lane, který je ve čtvrti Shoreditch. Nabízí tolik možností, že nebudete vědět co dřív. Nejprve doporučuju se pořádně najíst a ochutnat orientální speciality z místních stánků i restaurací. V místních uličkách a zastřešené tržnici s desítkami originálních obchůdků snadno ztratíte pojem o čase, atmosféra je tu multikulturní a velmi spontánní.

Stylové Brick Lane

Stylové Brick Lane

Kamarádka Tereza, která žije v Londýně několik let a živí se jako novinářka, mě vzala do skvělé kavárny u stanice Angel, která byla schovaná v nejvyšším patře cihlového pidi domku. V Candid Café vystavují mladí britští umělci své obrazy a sochy a slouží tak jako kavárna i galerie v jednom.

Všechny obchody už také zdálky zářily vánočním osvětlením, nabídka dárků je v plném proudu a na Oxford street začal dokonce padat i umělý sníh, který zmátl všechny kolemjdoucí. Zkrátka, Londýn se převlékl do vánočního kabátu a velmi mu to sluší.

Oxford Street

Oxford Street

Foto: Kamila Písaříková