Barevné sladkosti, kterým snadno podlehnete

/ Michaela Hošková

Nejen pekaři a pekařky umí být zdatnými umělci. I vy se takovým umělcem na slovo vzatým můžete stát. Stačí vám k tomu základní recept a vlastní nápady.

Absolutním hitem letošní sezony jsou francouzské makronky. Pokud budete pořádat letní piknik či zahradní party ve velkém stylu, pak na tyto barevné malé sladkosti nezapomeňte. Tyto drobné mandlové laskonky hrají všemi barvami a jsou slepované nejrůznějšími ochucenými náplněmi. Jejich historie je tak trochu paradoxní. I když je nazýváme francouzskými, pochází z Itálie. Tento původ naznačuje již jejich název. Podobnost se slovem “makarony” není vůbec náhodná. Základem obojího je jemné těsto. Tradice těchto sladkostí se velmi brzy přemístila do Francie, kde makronky sbíraly své historické příběhy. V té době se však jednalo především o klasické sušenky bez náplně. Jejich zdvojení pomocí delikátních náplní uvedl na trh na počátku dvacátého století slavný pařížský cukrář Pierre Desfontaines.

Výroba makronek vyžaduje značnou trpělivost a zručnost. My vám dnes nabízí recept na jemné těsto a vynikající pistáciovou náplň.

Pro výrobu těsta potřebujete 200 g hrubě mletých mandlí, 200 g moučkového cukru, 200 g krupicového cukru, 5 vajec (jen bílky). Nejdříve promíchejte mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svařte s 50 ml vody a vytvořte tak cukrový sirup. Bílky je nutné ušlehat do polotuha a poté pomalu za stálého šlehání přilévejte cukrový sirup. Poté nechte sníh vychladnout na asi 50° C a rychle spojte s mandlovou směsí. Těsto je poté nutné nechat odpočinout. Mezitím si připravte papír na pečení, který umístíte na plech. Pomocí cukrářského sáčku tvořte z těsta malé makronky. Před vložením do trouby je nutné nechat povrch makronek oschnout. Pak vložte do předehřáté trouby na 140° C a pečte zhruba 14-15 minut.

Na výrobu pictáciové náplně budete potřebovat 300 g bílé čokolády, 300 g smetany a 50 g pistáciové pasty, kterou vytvoříte rozmixováním 50 g mandlového sirupu a 100 g loupaných pistácií. Prohřejte smetanu s pistáciovým krémem, směs po částech přimíchávejte k nasekané bílé čokoládě a dohladka promíchejte. Důležité je nechat krém zcela vychladit.

A jak získáte unikátní barvy makronek? Stačí vždy do těsta přidat pár kapek potravinářského barviva.

Pak už stačí pozvat přátelé na kávu, pustit si francouzské šansony a nechte se unášet vůní Francie.

0b69c0cbc0ba07d2a4600237fc39bc4d

Foto: Pinterest.com