-->

Gourmet tip: Dezerty z čerstvých fíků

/ Michala Bradová

Fíky jsou plné vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které společně pomáhají našemu trávení, mozku i nervům. Mnozí je znají především z období Vánoc v jejich sušené verzi, nicméně jestli můžeme radit, vyzkoušejte především ty čerstvé. Třeba v těchto čtyřech receptech.

Pečené fíky s kozím sýrem

Připravte si 6 kusů čerstvých fíků, zbavte je stopek a nakrojte je do kříže. Dejte pozor, abyste je úplně nerozkrojili, ale jen si vytvořili prostor pro náplň. Fíky přendejte do zapékací misky. Do jejich středu vložte kozí sýr, posypejte nasekanými vlašskými ořechy a pokapejte medem. Pečte v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut, dokud fíky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Při podávání ozdobte čerstvým tymiánem.

Fíkový koláč

Těsto vypracujte vyšleháním 125 g másla, 100 g cukru moučky a špetky soli. Následně přimíchejte 225 g hladké mouky, citronovou kůru z půlky citronu a 2 žloutky. Po troškách přidávejte studenou vodu, dokud těsto nebude držet pohromadě. Zabalte do fólie a dejte do lednice na hodinu vychladit. Poté těsto rozválejte, naplňte jím dortovou formu a dejte péct do předehřáté trouby asi na 12 minut. Pak se vrhněte na náplň – 80 g másla vyšlehejte se 125 g cukru krystal do lehkého krému. Přimíchejte nasekané pekanové ořechy (140 g), 30 g hladké mouky, vyšlehaný žloutek, vanilku a dejte celé vychladit. Korpus posléze krémem naplňte a na vrch vyskládejte pokrájené fíky. Pečte asi 40 minut a servírujte s mascarpone.

Košíčky se sýrem a fíky

Těsto připravte z 200 g pšeničné mouky, 1 žloutku, 125 g másla, špetky soli a 4 lžic vody. Po vypracování dejte odležet na 2 hodiny do lednice. Poté těsto vyválejte, vyplňte jím formičky a pečte dozlatova zhruba 20 minut při teplotě 180°C. Zdobící sáček naplňte kvalitním krémovým sýrem  a naneste ho do každého košíčku. Fíky nakrájejte na měsíčky a spolu s plátky nektarinky a lístkem máty jimi každý kousek ozdobte.

Focaccia s fíky

Do mísy vložte 250 g hladké mouky, půl lžičky soli a přidejte rozdrobené droždí (půl kostky) předem smíchané se špetkou krupicového cukru a 150 ml vlažné vody. Na vále vypracujte těsto, dejte zpět do mísy, poprašte moukou a nechte pod utěrkou asi hodinu kynout. Předehřejte si troubu na 250 °C a vyložte plech pečícím papírem. Vraťte se k vykynutému těstu, znovu lehce propracujte a vytvořte z něj 4 díly. Každý z nich vyválejte na placku o síle 3 mm, přendejte na plech a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si nakrájejte 4 fíky a 200 g kozího sýra na plátky. Následně prošlehejte 2 lžíce medu se lžící citronové šťávy a 8 lžícemi olivového oleje. Placky propíchejte vidličkou, naskládejte na ně plátky fíků a sýra a posypte tymiánem. Pečte asi 15 minut. Po vyndání z trouby pokapejte připravenou medovou zálivkou, opepřete a ozdobte tymiánem.