-->

Cestování, gourmet a umění: Designové novinky, které musíte navštívit

/ Adéla Rusňáková

Chcete zažít něco nového, trochu si užít života, rozmazlit se a načerpat inspiraci? Vytipovali jsme pro vás tři metropole, které skýtají novinky z oblasti gourmetu a designu, tak začněte balit! A kam se vydáte?

Abu Dhabi: Galerie Louvre Abu Dhabi

Vznášející se stříbřitá kupole tvořená sítí geometrických tvarů, jež dovolí spalujícím arabským paprskům pronikat do prostoru každou vteřinou jinak. Symbol pohledu na lidstvo v novém světle pochází z návrhu Jeana Nouvela, střechu se 180 metry v průměru přirovnal ke svatyni umění pod palmovými listy, tradiční střešní krytině jihu. Ambiciózním cílem galerie umění, jejíž náklady na vybudování přišly na 600 milionů eur, je vytváření styčných bodů mezi západním a východním uměním. Jeho zrod se neobešel bez kontroverzí, na základě spolupráce mezi hlavním městem Spojených arabských emirátů a Francií přejalo muzeum střežené přízvisko „Louvre“. Své pomyslné brány na ostrově Saadiyat otevřelo veřejnosti v listopadu a se svými 24 tisíci metry čtverečními, z čehož 8 tisíc tvoří galerijní prostory, představuje největší muzeum umění na Arabském poloostrově.

New York: Restaurace Le Coucou

Přímý vstup do Francie v srdci americké metropole vztyčili na adrese 138 Lafayette Street. Řeč je o restauraci Le Coucou. Úkol prodrat se skrze vlnu rychlých občerstvení v Chinatownu skýtá na konci cesty odměnu v podobě absolventa haute cuisine Institutu Paula Bocuse, světoznámého Daniela Rose, kulinářského otce pařížských Spring a La Bourse et La Vie. Svou gastronomickou premiéru ve Spojených státech spojil se zvučným jménem restauratéra Stephena Starra. Roseovo originální pojetí klasického francouzského gastronomického kánonu v nanejvýš okouzlujícím chic prostředí navrženém studiem Roman and Williams vynese každou chuťovou buňku do slastných výšin. A řeč je zejména o lyonské specialitě quenelles de brochet, nebesky jemných knedlíčcích ze štičího masa, vajec a smetany, ponořených do many humřího bisque. Otevřená kuchyně podává samozřejmě i foie gras na mnoho způsobů, speciální pozornost však Rose věnuje přípravě darů moře. Díky jeho halibutu s beurre blanc zažijete opulentní oslavu jemného rybího masa zahaleného do máslovo-vinné emulze, pod níž se skrývá krouhaný daikon.

Kodaň: Hotel Sanders

Pokud jde o Dánsko, zapomeňte na aktuálně tolik trendy hygge a nechte se okouzlit uměleckým jevištěm v největším kodaňském boutique hotelu Sanders, otevřeném v listopadu. O záznam vizuálního tepu budovy z 19. století se postaralo londýnské studio LIND + ALMOND, za nímž stojí Pernille Lind a Richy Almond. Ti věnují každé křivce prostoru speciální pozornost. Nejde však pouze o eleganci v jednotlivých pokojích nebo salonech korunovaných lustry z muránského skla. Majitel, někdejší tanečník dánského královského baletu, Alexander Kolpin, trval na vícerém prolnutí umění. V hotelu dostali prostor začínající progresivní umělci, jejichž díla představují poslední tah štětcem v komplexním obrazu architektury budovy i taneční kariéry Kolpina, jež je pevně spjata i s hudebními instrumenty. Přese všechnu dokonalost je v Sanders základem příjemný pocit domova – jídlo si hosté mohou vychutnat kdekoliv, ať už v restauraci, v salonech nebo na pátém podlaží zimní zahrady v křeslech dánského designéra Arne Jacobsena.