-->

Gourmet season: Čtyři delikátní recepty z čerstvých hub

/ Michala Bradová

Ať už seženete houby na farmářských trzích nebo přímo v lese, tyhle recepty si zamilujete. Tak dobrou chuť!

Houbová polévka

Očistěte a nakrájejte na plátky 500 g hříbků. Dále si na kostičky nakrájejte cibuli a spolu s houbami ji poduste na pánvi na másle. Směs osolte a občas promíchejte. Poté, co houby změknou, přidejte na kostky nakrájené brambory, vše zalijte litrem vody a vařte, dokud brambory nezměknou. Připravte si jíšku a polévku s ní zahustěte. Společně pak za občasného míchání vařte 15 až 20 minut. Až bude hotovo, odstavte polévkuz plotýnky a za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Podávat můžete s opečeným chlebem.

Rizoto z lišek

Rozpusťte v hrnci máslo a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou anglickou slaninu (50 g) a rovněž zlehka orestujte. Následně nasypte 250 g rýže a zhruba 2 minuty restujte. Poté stáhněte plamen, nalijte 100 ml bílého vína a míchejte, dokud se nevyvaří. Poté postupně přilévejte zeleninový vývar (700 ml). Během nalévání přidejte nakrájené lišky (150 g). Směs osolte, opepřete, přidejte kmín a nakrájený rozmarýn. Vývar přilévejte, dokud nebude rizoto hotové. Rýže by měla být na skus. Na závěr nastrouhejte parmazán a na zjemnění vmíchejte kousek másla.

Houbový quiche

Nejdříve se vrhněte na přípravu těsta – 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 žloutek, 2 až 4 lžíce studené vody a špetka soli. Vypracujte a dejte do lednice zchladit. Následně z těsta vyválejte placku, dejte do formy (nechte přesahovat přes okraje). Vyložte ho pečícím papírem, nasypte suché luštěniny, aby těsto zatížily, a dejte péct na 180 °C. Po 10 minutách hrách i papír odstraňte a pečte dalších 10 minut. Mezitím si na pánvi opečte 150 g lískových ořechů, přilijte 2 lžíce oleje a opečte 400 g nakrájených lišek a hrst šalvěje. Náplň posléze vlijte na těsto a zalijte následující směsí – vejce (3 kusy) rozšlehejte se zakysanou smetanou (250 g), nastrouhaným sýrem (4 lžíce), solí a pepřem. Společně pečte 20 minut.

Houbový burger

Očistěte a nakrájejte 150 g hub a 4 šalotky a orestujte vše společně na oleji. Prolisujte 2 stroužky česneku, přidejte je ke směsi a 10 minut poduste. Posléze přilijte 250 ml smetany a krátce povařte. Osolte, opepřete a přisypte nasekanou pažitku. Rozkrojte žemli na půl, vydlabejte a naplňte houbovou směsí. ozdobit můžete čerstvými bylinkami.