Připravte si osvěžující limonádu z květů černého bezu

/ Kamila Písaříková

Černý bez je v tomto období v největším květu a to rozhodně stojí za povšimnutí. Jeho léčivé a osvěžující účinky jsou známy po desetiletí a škála jeho využití je velmi široká.

Černý bez je jednou z nejoblíbenějších léčivých bylin u nás. Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci a jeho květy mají žlutobílou barvu v odstínech slonové kosti. Černý bez až omamně voní a připravuje se z něho spoustu zajímavých i léčivých nápojů.

Limonáda a sirup z bezových květů je velmi osvěžující a jednoduchý na přípravu a proto by byla velká škoda to nezkusit. Receptů existuje spoustu, my vám nabízíme jeden prověřený a s létem milovaný.

aa61b3eeb5c9537f4cfeec66cf7cb0df

Potřebujete:

25 květů černého bezu

2 litry převařené vody

3 citrony, nejlépe bio kvality

500 gramů  hnědého cukru

Květy jemně opláchneme/opatrně, aby se z nich nedostal všechen pyl/ a vložíme do mísy. Zalejeme převařenou vodou, která ale nesmí být horká. Omyjeme jeden citron a nakrájíme na kolečka a přidáme do mísy. Mísu přikryjeme a necháme stát 24hodin na chladném místě.

Druhý den přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Je možné tekutinu trochu zahřát, ale ne víc než 45 stupňů. Až se cukr rozpustí, přidáme šťávu ze zbylých citrónů a hotovým sirupem naplníme připravené lahve, které zavíčkujeme a dáme do ledničky.

Poměr sirupu a vody na přípravu bezové limonády záleží na vás. Nejvíc osvěžující je ledově studená, s nakrájenými kolečky citronu.

Foto: Pinterest.com