-->

Prvorepublikový gastronomický zážitek v Tiskárně

/ Adéla Rusňáková

Na vytížené kulinářské linii protínající pražské Václavské náměstí, v Jindřišské ulici, přibyla další zastávka milovníků chutí. Španělský ptáček připravovaný v restauraci Tiskárna podle původní receptury z roku 1909 rozšíří vaše vnímání tradiční české kuchyně.

První republika na talíři

V prostorech bývalé Státní tiskárny cenin nedaleko Jindřišské věže se před 90 lety začaly tisknout československé bankovky, proto nová restaurace zvolila příznačné pojmenování jako poctu historii místa – Tiskárna. Skutečnost, že ctí i historii gastronomie, dokazuje menu složené z pokrmů 1. republiky (a dokonce i starší), jejichž receptury v mnohdy více než sto let starých kuchařských knihách pečlivě procházel a piloval k dokonalosti šéfkuchař David Kalina se svým týmem.

Aristokratické vejce

Nejen na zahřátí, ale především na zasycení je výtečná hříbková polévka s kapustou zahuštěná rýží se zeleným hráškem a lahůdkovou slaninou. Trochu aristokracie můžete ochutnat prostřednictvím zastřeného vejce Chateleine s artyčoky a parmazánem. Jak asi mohly chutnat zadělávané telecí karbanátky v roce 1883, zjistíte na talíři spolu s husími játry a morkem s krémovou omáčkou a krupicovými noky.

Datlový dortík z 19. století

Za největší skvosty menu šéfkuchař Kalina považuje trojici jídel, a to nadívané jehněčí hrudí podávané s žemlovou nádivkou s bylinkami a listovým špenátem se smetanou a datlový dortík s máslovým krémem, čokoládovou polevou, omáčkou z datlí a rumu. Za jednoznačného vítěze však považujeme zmíněného španělského ptáčka. V podání Tiskárny jde o velejemnou telecí kýtu, kterou dokonale doplňuje příjemná slanost ančovičkové nádivky a nadýchaný žemlový knedlík.