-->

Sezona chřestu začíná! Udělejte si v pohodlí domova chřestové plátky

/ Redakce Foto: SONIA FEDRIZZI

Chřestová sezona začala a je načase si ji pořádně užít. Chřest je totiž nejen velká pochoutka, ale je také skvělým zdrojem vitamínů a má i detoxikační účinky.

ZELENÉ A BÍLÉ CHŘESTOVÉ PLÁTKY S VEJCEM NAMĚKKO

Obtížnost: Snadné
Vegetariánské, Bezlepkové
Ingredience pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut

50 g parmazánu
12 ks zeleného chřestu
12 ks bílého chřestu
2 vejce
olivový olej extravergine
jablečný ocet
sůl

Chřest oloupejte, odstraňte vláknitou část, opatrně umyjte. Poté na mandolíně nakrájejte na jemné plátky. Vložte do mísy, přidejte 2 lžíce oleje, 1 lžíci octa, špetku soli a 5‒10 minut nechte marinovat. Parmazán rozprostřete na plech na pečicí papír do kruhu o průměru 15‒16 cm a dejte zapéct na 3‒4 minuty při 200 °C. Poté z trouby vyndejte a nechte zchladnout. Sýr bude krásně křupavý. Vejce vařte 3‒4 minuty, nechte zchladnout, oloupejte a překrojte na poloviny. Chřest podávejte společně s polovinou vejce na osobu a posypte pečeným nalámaným pečeným sýrem.

TIP LA CUCINA ITALIANA Vejce naměkko se vyznačuje krémovým žloutkem, něco mezi vejcem krátce vařeným a vejcem natvrdo. Vždy záleží na délce vaření, čím kratší dobu se vejce vaří, tím má řidší konzistenci, a naopak. Nezáleží jenom na délce vaření, ale také na teplotě vejce, jeho velikosti, množství vody a teplotě při začátku vaření.

Doporučené víno
mladé bílé, suché, harmonické, vonné
Alto Adige Valle Isarco Sylvaner, Colli Piacentini Chardonnay abboccato, Colli della Sabina Bianco amabile

Zdroj: La Cucina