-->

Jak si vyrobit domácí nutellu a arašídové máslo?

/ Adéla Rusňáková

Milujete oříšková másla, ale cítíte pocit hříchu, když se jim oddáte? Už nemusíte. Připravte si domácí nutellu či arašídové máslo, ohlídejte si ingredience a poznejte chuť, po níž už po kupovaném výrobku nesáhnete!

Domácí arašídové máslo

Pokud nutellu nebo arašídové máslo jíte tak trochu s výčitkami, už nemusíte. V rozumné míře totiž prospíváte svému zdraví! Arašídy fungují jako výborný zdroj rostlinných bílkovin a vitaminu B, kterého má většina z nás nedostatek. Tak si sladké potěšení užijte.

Na 500 ml:

  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • cca 500 g neochucených suchých arašídů (můžou být i neloupané)
  • 2 polévkové lžíce medu

 

Na výrobu másla budete potřebovat mixér se zahnutými ostrými noži. Vsypte do něj arašídy spolu se zbytkem surovin a začněte mixovat nejdřív na nižší rychlost, kterou postupně zvyšujte. Během této doby mixér občas zastavte a stírejte ze stran nádoby nerozmixované ořechy. Než dosáhnete konzistence hladkého másla, zabere vám to zhruba 20 minut.

Domácí nutella neboli lískooříškové čokoládové máslo

Základ pro čokoládové potěšení ve formě nutelly obsahuje v základu lískové oříšky, jež se zase mohou pochlubit vysokým obsahem vápníku a vitaminu E. Tak si dejte zázrak udržující pleť vyživenou a bez vrásek.

 Na 500 ml:

  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 50 g kvalitní hořké čokolády 80%
  • 250 g neochucených suchých lískových oříšků
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ lžičky soli

 

Mixér se zahnutými ostrými noži naplňte všemi ingredience a začněte mixovat nejdříve na nižší výkon, který postupně zvyšujte. Mezitím stírejte ze stran nádoby kousky ořechů tak, abyste dosáhli požadované máslovité konzistence bez hrudek. Dobrou chuť!