-->

Voňavý perníček, favorit vánočního cukroví

/ Redakce

V těchto dnech se domovy provoní pečením vánočního cukroví. I když letos budete péct třeba i patnáct druhů, jeden druh se nominoval na naprostého favorita – perníček.

Doba pečení vánočního cukroví je tady. Mnoho z nás už dávno nepeče a sází na pekárny nebo maminky či babičky. Nicméně, některé z nás zůstávají věrné vlastní tvorbě, například kvůli dětem, aby neztratily kompletně iluze o nás. I když se neshodneme na jednotlivých druzích, přeci jen máme o jenom jasno. Všichni do jednoho milujeme perníčky a co se dětí týká, znáte lepší vánoční činnost, než zdobení?!

Voňavé a lahodné perníčky si prostě musí oblíbit každý z vás. Rodinné recepty na nadýchané perníkové těsto je mnohdy pod přísným dohledem, a tak nezbývá než se kreativně vyřádit na jejich zdobení i různých tvarech. Pokud byste se chtěli inspirovat a chystáte se o víkendu péct, máme pro vás několik užitečných tipů a rad, které se osvědčily.

Začít můžete klasikou. Bílou polevou naplníte igelitový sáček, kterému odstřihnete špičku a vaším kreacím už nic nebrání. Odstřihněte pouze opravdu miniaturní kousek, abyste měli krásně tenkou linii. Aby vám poleva tvořila krásně úzké kontury, je lepší si ji připravit vždy čerstvou pro daný počet zdobení. Jemným tvarům pomůže také pořádné rozšlehání, aby v polevě nezbyly žádné hrudky.

Pro pokročilé tu máme inspiraci barevnou. Do základní polevy můžete přimíchat potravinářské barvy a vytvořit si tak mnoho odstínů. S barvou to ale nepřehánějte, aby výsledná poleva nebyla hořká na chuť a nepodepsala se na celkové výsledné chuti perníčku.

Na samotné zdobení si nechte dostatek času a klid. I když jste ve zdobení začátečník, po chvíli praxe určitě uvidíte rychlé pokroky, které vám dodají odvahu ke složitějším tvarům i detailům. Vytvořit si tak můžete perníčkové ozdoby na stromeček, adventní kalendář nebo celou perníkovou chaloupku i adventní věnec. I když vypadá složitě, jejich příprava je jednoduchá a jednotlivé díly se dají slepit cukrovou polevou.

Přejeme vám při zdobení perníčků klidnou ruku a hodně inspirace.

Podělíme se s vámi také o rodinný recept fotografky a designérky Deers šperků Kamily Písaříkové, který měla její babička od své maminky, a z kterého každý rok vznikají báječné perníčky.

Perník na vykrajované figurky:
50 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 10 dkg tuku /např Hery/, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 lžíce perníkového koření /badyán, hřebíček, anýz, fenykl,skořice-semeleme na mlýnku na koření nebo kávu a přesijeme na jemném sítku, žádný druh koření nesmí převládat, 1 kávová lžička jedlé sody
Těsto nechte uležet v chladu 2-3 hodiny nebo déle, vykrojené tvary pečte na pečícím papíru a hlídejte ať se nespálí a po upečení ještě když jsou horké potřete rozšlehaným vejcem

Poleva: prosátý moučkový cukr a bílek ušlehejte do konzistence medu. Přidejte pár kapek citronu
Správně hustá poleva vytváří při píchnutí vidličkou špičky.

Foto: Pinterest.com, Kamila Písaříková