-->

Zeleninové podzimní sladkosti

/ Redakce

Když slyšíte slova jako dýně, cuketa nebo mrkev, přemýšlíte hned o dietě, zelenině, slaném pokrmu, ale současným trendem je používat zeleninu k výrobě sladkých pokrmů. Bývají kaloricky příznivější, ale nadměrná konzumace vám kila dolů neshodí. Nicméně zdravější rozhodně jsou.

Dýňový koláč tzv. pie

Těsto: 30 – 50 ml vody, 175 g hladké mouky, 15 g třtinového cukru, špetku soli, 110 g másla

Náplň: menší dýně Hokkaidó, 2 vejce,  100 g třtinového cukru, 2 polévkové lžíce kysané smetany, šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst vlašských ořechů a mletý zázvor.

Mouku promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a vypracujte drobenku. K drobence přilijte trochu ledové vody a ručně zpracujte v hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte na 60 minut do lednice.

Při při přípravě náplně rozklepte vejce do misky a rozšlehejte. Přisypte třtinový cukr, smetanu, sůl a vše dobře promíchejte. Do směsi přisypte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.

Dýni rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Dýňové kostky vložte do hrnce, krátce povařte (stačí 5 minut), slijte a následně rozmixujte na pyré. Dýňové pyré vlijte do směsi, kterou jste právě zhotovili a pečlivě promíchejte. Po vyndání těsta z lednice ho rozvalte a vložte do kulaté nízké formy. Okraje, které přečnívají, odřízněte. Dno nezapomeňte propíchat vidličkou. Na těsto nalijte dýňovou náplň.

Dýňový koláč pečte v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 – 45 minut.

6531107dce99e612f24ac5d6b4e73959

Cuketový perník

Těsto: 2 1/2 hrnku jemně nastrouhané cukety, 2 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 4 vejce, 1 lžíce skořice, 1 1/2 prášek do pečiva, 1/4 hrnku oleje

Všechny ingredience smíchejte a nalijte do dobře vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.

Dýňový koláč pečte v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 – 45 minut. Pomocí špejle zjistíte, zda je koláč i uvnitř dobře upečený.

97cb8b4af51df8041c2e2a632dfcad48

Mrkvový koláč

Těsto: 500 g mrkve, 150 g vlašských ořechů, 200 g třtinového cukru, 100 g rozinek, 4 vejce, 250 ml oleje, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky skořice, 250 g polohrubé mouky

Poleva: 200 g lučiny, 80 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Ořechy nasekejte nožem na menší kousky. Obojí smíchejte s moukou, sodou, hrozinkami, skořicí a cukrem.

Vejce rozklepte do misky a ručním elektrickým šlehačem je nejprve ušlehejte do pěny. Pak do nich postupně zašlehejte olej. Vaječný krém smíchejte s mrkvovou směsí a vzniklé těsto vyklopte a rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.

Pečte v předehřáté troubě na 180°C 40-50 min. nebo dokud není zkušební špejle zapíchnutá do těsta zcela suchá. Po upečení a vychladnutí potřete koláč polevou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí.

42079a57973df7a70e1cfdf0d279ae89

 

Foto: Pinterest.com