Pocit bezpečí v domácnosti je klíčový a s bezpečným domovem pomáhají technologie i rady odborníků. Všechny účinné možnosti, jak chránit své bydlení, představí spolu s profesionály stavební veletrh FOR ARCH ve dnech 19. až 23. září v PVA EXPO PRAHA.

„Stavební veletrh FOR ARCH se tematice zabezpečení domácností věnuje řadu let. S pomocí odborníků z Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR, výrobců, dovozců i zástupců oborových cechů je možné na veletrhu získat bezplatně cenné informace, jak při zabezpečení domova postupovat a jaké učinit preventivní kroky, a seznámit se s technologiemi a produkty kvalitních a prověřených firem,“ řekla ředitelka veletrhu Kateřina Maštalířová.

Podle policejních statistik došlo loni v rámci ČR ke 1745 vloupáním do bytů a k 2528 vloupáním do rodinných domů. Již za první čtyři měsíce letošního roku museli policisté řešit 539 případů v bytech a 868 skutků v rodinných domech. Zlodějům mnohdy při pokusech o vloupání pomáhá nedostatečné zabezpečení.

Kde číhá nebezpečí

Security CCTV camera in home. Home security system concept

V případě bytových jednotek u činžovní zástavby vede vyháčkování dvoukřídlých vstupních dveří, obecně v případě bytů následují vypáčení, vyražení, vykopnutí vstupních dveří (u zámku, pantů), rozbití či vytlačení skleněné výplně oken či balkonových dveří, rozlomení zámkových vložek vstupních dveří: za použití planžety či jiného přípravku u starších zámkových vložek nebo za použití upravené „špachtle“ či platební karty (např. neuzamčené vstupní dveře).

V případech vykrádání rodinných domů a rekreačních zařízení jsou metody lehce odlišné. Nejčastěji dochází k rozbití či vypáčení, vytlačení skleněné výplně oken nebo terasových dveří. Druhým způsobem je průnik otevřeným oknem – a to i ventilací nebo vstupními dveřmi. Časté jsou také případy narušení přes přilehlý, méně zabezpečený objekt, třeba garáž nebo terasa.

Začněte s prevencí

Jak zdůrazňují policisté, nejsilnější obranou je prevence. Důležité je nesdělovat informace o dovolené na sociálních sítích, při delší nepřítomnosti doma zajistit nepravidelné kontroly důvěryhodnými osobami, které vám doma třeba vyvětrají, rozsvítí. Při každém odchodu z domu nezapomeňte také zkontrolovat řádné uzavření či uzamčení oken, balkonových a vstupních dveří či pořídit si certifikované zabezpečení.

3d illustration. Sliding windows winter summer. Hotel resort. Forest and nature. Country holiday.

Odborníci z řad policie a ministerstva vnitra se snaží občany v otázce bezpečí domova vzdělávat a pomáhat jim v krocích při budování zabezpečení. Nebo poradí, co dělat, pokud už k vyloupení domova dojde. Setkat se s nimi mohou zájemci právě na veletrhu FOR ARCH. „Více informací k zabezpečení objektů je pro všechny zájemce dostupných na webu www.stopvloupani.cz nebo na stránkách projektu Zabezpečte se. K dispozici je rovněž nový Katalog doporučených výrobků k účinné ochraně osob a majetku v rezidenčních a komerčních objektech všech kategorií vypracovaný Cechem mechanických zámkových systémů ČR ve spolupráci s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR a policií. Osobně se mohou s našimi odborníky na bezpečnost setkat návštěvníci na naší expozici nebo během přednášek,“ řekl Milan Fára z Ministerstva vnitra ČR.

Home automation control station in a modern home

Zabezpečení není jediným z oborů, které se v rámci veletrhu FOR ARCH budou prezentovat. Představí se také produkty, technologie i odborníci v poradenských centrech a na expozicích z oblastí vytápění, stavebních materiálů, chytré domácnosti, wellness & spa, dřevostaveb, fotovoltaiky a dalších alternativních zdrojů energie. Souběžně se bude konat také veletrh nábytku, interiérů a bytového designu FOR INTERIOR. Více na www.forarch.cz.