Většina lidí vám bude tvrdit, že blog je skvělým místem pro vyjádření svých myšlenek a nápadů. Prostorem, který se stává ideálním prostředkem k experimentování a poskytuje nám velkou porci svobody.

O tom, že blogování s sebou ale nese i temné stránky, není již dnes pochyb. Anonymní, zlé komentáře, závidějící poznámky i nekonstruktivní kritika se staly běžnou součástí prostředí, ve kterém je velice těžké prorazit bez jakékoli ztráty. Ztráty smyslu k hodnotám, ztráty soukromí, ztráty sama sebe, své důstojnosti…

Někomu to může přijít jako vtip a klepe si prstem na čelo, ale vážně existují jedinci, kteří svému blogu podřizují dvacet čtyři hodin denně. Jaké to asi je, když jste se svými čtenáři neustále v kontaktu, nemůžete si dovolit krok vedle, dáváte si pozor na své názory, poznámky, vlastně každé slovo, které by někdo mohl špatně pochopit?

Možná právě v tomto momentu ta oslavovaná svoboda končí a o slovo se hlásí spíš ztráta nadšení vytvářet nové články, odpovídat na komentáře či navštěvovat různé společenské události.

Cestou do propasti je také období, ve kterém vám ostatní diktují obsah vašeho blogu alias řeči typu: „O tom nepiš, nás baví toto a tamto.“ Není nic horšího než se nechat zlanařit čtenáři či firmami k psaní článků, se kterými vy sami nesouhlasíte, a jsou vám proti srsti. Nejen, že neříkáte pravdu ostatním, ale především si lžete do kapsy vy sami, a věřte, že čtenáři to velice rychle rozpoznají. Proto je dobré pamatovat si, že je lepší upřednostnit spojení „to chci udělat“ před „to musím udělat“.

Před odpoutáním od blogu by také neměla odradit naprostá změna společenské role či stěhování. Nikde není napsané, že člověk musí blogovat nadosmrti a svým prvním článkem se někomu upsal. Blogování mi v tomto směru lehce připomíná mnohé další závislosti, jejichž největším zlem je začarovaný kruh, ze kterého není vůbec snadné vystoupit.

Zimní (a vlastně jakkoli dlouhý) bloggerský spánek není nic špatného, protože dobít baterky a zkusit si dát na chvíli pauzu od internetu vůbec, je vážně k nezaplacení. Je fajn blog čas od času vyměnit za zcela jiný koníček, začít psát o něčem úplně novém nebo se zaměřit na psaní krátkých příběhů, které mohou zatím skončit ve vašem šuplíku. Právě odbourání rutiny vede k tomu, že vás blog bude svazovat mnohem méně, než tomu bylo doposud a pomyslné mříže se vám vyhnou obloukem.

Foto: Pinterest