Kde komu se do placení daňových povinností skutečně nechce. Běžně se snažíme najít kličky, jak jen ušetřit těžce vydělané korunky a mnohdy se nám to alespoň částečně povede. Pořekadlo „S jídlem roste chuť“, platí i v tomto případě, a tak čím více peněz máme, tím více se je snažíme zatajit.

Milionový podvod majitelů světoznámé značky

Již z nadpisu článku jistě každého napadla slavná dvojice Domenico Dolce a Stefan Gabbana, kteří byli posledního dubna 2014 odsouzeni k 18. měsícům vězení za daňové úniky. K tomu tito dva nadaní návrháři dostali pokutu 10 miliónů eur. To vše si podle státního zástupce vysloužili prodejem své značky Dolce & Gabbana, lucemburské holdingové společnosti Gado, díky které se vyhnuli placení daní z licenčních poplatků ve výši cca 1 miliardy euro. Majitelé společnosti Gado jsou samozřejmě samotní návrháři Domenico a Stefan. Obhájce se opět odvolal, avšak vypadá to, že přeci jen i světová jména mohou na pár „chvil“ pobýt v chladné cele.

Dolce a Gabbana

Dolce a Gabbana

Obvinění se nevyhnula ani vnučka Maria Prady

V Itálii je podobných situací více. I vnučka zakladatele prestižní značky Prada musela čelit obvinění z krácení daní. Rovněž tu vznikl převod sídla společnosti do Nizozemska a Lucemburska, který je doslova daňovým rájem. V tomto případě se jednalo o mnohem více peněz, téměř 400 miliónů eur. Na přelomu roku 2013/2014 Miuccia Prada souhlasila s daňovými úřady, že vrátí sídlo společnosti zpět do Itálie, zaplatí daň a investuje tím do této země, na pomoc hospodářskému oživení.

Miuccia Prada

Miuccia Prada

Dceřiné společnosti jsou „ideálním řešením“

Zaměstnance berňáku v Itálii můžeme nazvat pilnými včelkami, jelikož mezi jména oblékající celý svět a zároveň krátící daně se přidal i návrhář Giorgio Armani. Pro své účely využil dceřiných společností, které má nejenom ve Švýcarsku, Irsku a Nizozemsku. Spekuluje se o částce 270 miliónů eur, která měla být před italskou státní pokladnou ukryta.

Giorgio Armani

Giorgio Armani

Nejen módní celebrity hřeší na daních

Osobností, které zarputile nechtějí platit daně je nespočet. Nejenom v módním světě najdeme celebrity, které doufají, že jim Finanční úřad na šizení daní nepřijde. Mezi fotbalovou špičku patří například Lionel Messi, který čelí obviněný z dluhu 4 miliónů eur španělským úřadům.

Placení daní se nelíbilo ani italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, který tak dostal rok domácího vězení. Osobně žádal o veřejně prospěšné práce, avšak do politiky se jen tak hned nevrátí.

Nakonec nikomu z vás jistě nebude cizí ani jméno Radovan Krejčíř, který se však stal mediální „celebritou“ až po velkém daňovém úniku a vlastním útěku do zahraničí. Jak se říká „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě“, a tak i na Krejčíře přeci jen došlo. Otázkou tedy zůstává, nakolik se krácení daní vyplatí?