{\displaystyle {\mbox{BMI}}={\frac {\mbox{hmotnost [kg]}}{{\mbox{(výška [m]) }}^{2}}}}

Zatímco část lidí zákon vítá, někteří módní insideři ho kritizují, protože BMI je nepřesné kritérium – přestože některé modelky poruchu přijímání potravy opravdu mají, mnoho z nich se nijak neomezuje. To je dáno také věkem, dívky pracují třeba už od čtrnácti let, kdy jsou často přirozeně štíhlé. Kritici namítají, že tak dojde ke zbytečné diskvalifikaci modelek, které jsou zdravé, jen nedosáhnou na určené BMI. Lékaři ve Francii ale budou mít při posuzování možnost vzít v úvahu modelčin věk a typ postavy. Podobná nařízení schválily v minulých letech vlády v Izraeli, Indii, Itálii a nedávno také ve Španělsku. Tam na madridský fashion week vyhublé modelky nesmí.

Co znamená “příliš hubená”? Francie se snaží tuto hranici nastavit

V módním průmyslu pracují převážně ti, kteří jsou na to geneticky vybavení. Nesmíme ale zapomínat, že postavy modelek v časopisech a na přehlídkách jsou pro většinu společnosti nedosažitelné a kvůli absenci diverzity je velmi jednoduché, zvláště pro teenagery, považovat právě tento typ postavy za ideál. Jak ale říká návrhářka Damir Doma, dokud bude po super štíhlých modelkách poptávka, budou je agentury dále nabízet. Situace se pravděpodobně změní, až když dojde ke změně v preferencích módního průmyslu – extrémní štíhlost nebyla vždy žádaná a “ideál krásy” znamená v každé době něco jiného. Můžeme tedy jen doufat, že díky zákonu se podaří podvyživené modelky alespoň částečně chránit před diktátem jejich agentů.

Od 1. října tohoto roku budou také ve Francii muset všechny fotografie, které byly retušované se záměrem upravit proporce modelek, být označené upozorněním. Nařízení platí pro všechna média, na internetu i v reklamách a katalozích pod pokutou až 37 tisíc euro. O každém zeštíhlení pasu nebo prodloužení nohou ve Photoshopu tak bude čtenář vědět.

Štíhlost nebyla vždy ideálem, v posledních letech ale na molech jiný typ postavy návrháři nechtějí

Kritiku za propagování nezdravé štíhlosti sklidila v roce 2011 také modelingová soutěž Elite Model Look

Přehlídka Christian Dior v roce 2012