Módní bůh, génius a idol pro řadu módních návrhářů Karl Lagerfeld toho nemá stále dost ani ve svém pokročilém věku. Nyní jeho jméno ponese design 270 pokojového hotelu v Macau v Číně. Hotel má být postaven ve stylu 19. století, ale zároveň by ho Karl rád zachoval moderní. “Rád bych tento projekt pojal za svůj. Chci k němu přistupovat jako ke svým domům a bytům, kterých mám více, než potřebuji a nechci žádné další již stavět a rekonstruovat. Zároveň mám stále potřebu něco budovat a tohle je skvělá cesta, jak se této frustrace zbavit,” řekl Karl portálu WWD.

Dvaceti poschoďový hotel ve tvaru věže by měl být otevřen v roce 2017 a bude součástí budoucího developerského projektu Lisboa Palace Luxury. Hotel, který navrhne Karl, bude dominantou celého projektu, jak jistě i celý svět od tohoto muže očekává.

“Víte, stejně jako sama Coco Chanel vždy říkala, že dělá šaty, které by sama nosila, tak já buduji pokoje, ve kterých bych kdykoli rád přepsal,” dodává Karl.

373850_271609926226491_789418705_n

Skončil maraton módních týdnů, kterých se jako každý rok účastnila mega star módního průmyslu a žurnalistiky Anna Wintour. Ta je známá svou precizností a pedantstvím i co se svého vzhledu týče. Její kadeřníci musí být každý den v jejím domě v 7.30, aby jí vytvořili ikonický účes, který je pro ni tolik typický a vždy perfektně vyfoukaný. V Paříži však byl vítr silnější než všechna tužidla a laky světa a její účes vzal během jediné vteřiny za své.

Anna Wintour

Ještě jedna žena šokovala svým účesem a to tentokrát v Londýně. Tato žena šokuje už léta a vždy s velkým úspěchem a nadšením. Stálice módního mola Vivienne Westwood se tentokrát nechala ostříhat téměř dohola. Co za jejím krokem stojí? Protest! “Vivienne své vlasy ostříhala ze dvou důvodů. Chce, abychom jsme se všichni probudili a začali čelit problému klimatických změn. A chce dokázat, že se nestydí za své bílé vlasy a je pyšná na svůj pokročilý věk,” řekl novinám Daily Mail tiskový mluvčí Vivienne Westwood.

Vivienne Westwood

A na závěr něco málo pro módní čtenáře, kteří si chtějí rozšířit své znalosti. Lidé většinou o módě přemýšlejí jako o něčem pomíjivém, prchavém. Některá jména a některé výtvory se však do její historie nesmazatelně zapsaly a v různém ohledu změnily její běh a přitom odrážely změny, které právě probíhaly v celé společnosti. Po zrození Burberry trenčkotu, balerínek nebo černých dámských šatů od Givenchy už nic nebylo tak, jak bylo předtím. S jejich existencí se musel vyrovnat každý krejčí, návrhář a stylista – odkazy, vylepšením nebo prostým okopírováním toho, co se už dnes považuje za klasiku. Některé z těchto ikon vešly ve známost pod jménem svého původce, jako Kellyho kabelka nebo klobouk Borsalino. Jiné existují už celá desetiletí, a mají dokonce politické významy. A ještě další, třeba šátky Hermes, plní stále funkci ukazatele společenského postavení. Kniha Legendy módy pojednává o příbězích, celebritách a skrytých hodnotách spojených s nejslavnějšími kousky ze světa módy.

legendy-mody

Začíná jaro a víkendy na lehátku na terase s opravdu dobrou knížkou jsou přeci jedny z nejkrásnějších. Tak hezké čtení.

Foto: Archiv firem; Profimedia.cz