Po sérii kolotočů prezentací v Londýně, Miláně a Paříži se tak v období od 21. do 22. března můžeme těšit na bezmála dvacet českých módních návrhářů, kteří představí své kolekce podzim/zima 2015-16.

„Chceme návrhářům i publiku umožnit prezentaci obou stěžejních kolekcí,“ vysvětluje hlavní důvod této změny Lukáš Loskot, ředitel MBPFW. „Naším cílem je otevřít českou a slovenskou módní scénu světu. Proto následujeme pravidla, kterými se tento průmysl řídí,“ doplňuje.

IMG_9051-copy

Dobrou zprávou je, že návrháři tento termín stíhají. Ještě lepší ovšem je, že jich můžeme v březnu očekávat na akci bezmála dvacet, protože zájem o přehlídky je opravdu značný.

Už teď MBPFW prozrazuje, že se můžeme těšit na zábavné trio LaFormela, elegantní Ivanu Mentlovou či Kláru Nademlýnskou, inspirativní Denisu Novou, s fantazií si pohrávající Petru Ptáčkovou, talentovaného Jakuba Polanku nebo úspěšnou Martinu Špetlovou, jejíž kousky jsou nově k dostání v proslulém Dover Street Market.

Jakub-Polanka-26-327x490

Změnou bude také koncepce přehlídek, která se přenese do komornějšího stylu. „V jedné přehlídce publikum zhlédne jakousi esenci tří až čtyř kolekcí, přičemž každý návrhář bude zastoupen pěti až deseti looky,“ upřesňuje Loskot.

Na jarní MBPFW bude v prodeji limitovaný počet VIP pasů, jež vám umožní vstup na všechny přehlídky i doprovodné akce. A pokud se nemůže celé události dočkat, podívejte se na video, které dokumentuje poslední zářijový ročník.

Aktualizováno 26. 2. 2015:

Jarní edice Mecedes-Benz Prague Fashion Weekendu už také zná své nové dějiště. Tím se stane historicky cenná budova bývalé Živnostenské banky a budoucího ZIBA Muzea moderního skla, které se otevře v roce 2016 v ulici Na Příkopě.

ziba

To ovšem není z novinek všechno, další skvělou zprávou je, že se celého programu účastní dvě klíčová světová média pro oblast módního průmyslu – zástupci webu Style.com a NowFashion, který exkluzivně publikuje přehlídkové fotky a videa z týdnů módy v New Yorku, Londýně, Miláně a Paříži. Stejně tak bude k mání i reportáž v podobě street-style fotografií.

Poslední zajímavostí je vyhlášení soutěže pro studenty oděvního návrhářství – Mercedes-Benz Talent, jež rozšiřuje záběr loňského workshopu Red Cut na všechny vysoké školy oděvního designu v Česku. Studenti pěti vysokých škol se do soutěže nepřihlašují sami, ale po celou dobu letního semestru 2015 budou pod drobnohledem pedagogů UMPRUM, Liběny Rochové a Pavla Ivančice, vedoucích osobností soutěže.

Na konci června poté budou vyhlášeni 3 finalisté, kteří během týdenního workshopu na konci letních prázdnin vytvoří soutěžní model na dané téma. Finálové modely budou prezentovány v rámci zářijového MBPFW a absolutní vítěz získá možnost přehlídky na jeho následující edici. “Jedná se o vůbec první soutěž, která zahrnuje všechny vysoké školy oděvního designu u nás, a je tak historicky významnou přehlídkou nejtalentovanějších vysokoškoláků v oboru,” přibližuje význam soutěže Liběna Rochová.

Foto: MBPFW, Kamila Písaříková