L’Ecrin, Paříž

L’Ecrin se dá přeložit jako šperkovnice. Šperkovnice s kapacitou pro pouhých 22 hostů. Přes prvotní dojem přílišné poetičnosti se dostanete za rohem od Champs-Élysées na pařížském Place de la Concorde. Hidden gem Hôtelu de Crillon, pařížská ikona z portfolia Rosewood Hotels, působí spíše jako soukromý kulinární salon než jako restaurace. Čekejte zosobnění francouzského výrazu chic: spektrum elegantní šedé doprovází běloskvoucí ubrusy, svěží nádech dodávají čerstvě řezané květiny tlumených barev a prostor se opticky rozpíná díky nástěnným zrcadlům. Pocit exkluzivity vám bude neustále připomínán, a to ještě před podáváním samotných kreací šéfkuchaře Christophera Hache. Ten mimochodem osobně navrhl porcelánový inventář a stříbrné příbory na míru L’Ecrinu. Hache si dal za cíl překvapovat a přicházet s novým tak, aby jeho hosté nikdy neodcházeli s pocitem znudění. Názvy jídel v signature menu jsou proto netradičně poskládány do kruhu a o jednotlivých chodech se dozvíte minimum, vždy jen základní ingredienci a doprovodnou poznámku, například kachní foie gras má k sobě prosté slovo „fermentace“.


Elske, Chicago

Formálnost a strojenost už dávno není podmínkou pro dosažení na michelinské ocenění. Dokázal to svými gastronomickými kouzly manželský pár šéfkuchařů Davida a Anny Posey. Oba vyzbrojeni oslnivými zkušenostmi z fine diningových restaurací dali vzniknout chicagskému Elske. Název restaurace znamená dánsky láska – a kdo by se jí nechtěl nechat krmit? Uvolněný stylový interiér podtrhují hladké šedé podlahy s betonovou stěrkou, odhalené surové cihly ve zdech a přiznané potrubí. Středobodem celého konceptu je společné stolování kolem otevřené kuchyně, hosté tak mají kreace kuchyně na dosah přímo z rukou kuchařů. Vyvážené menu staví na sezónnosti a lokálních farmářských surovinách, zážitkem je dostat se skrze křupavou pohankovou krustu k delikátní náplni slaného tartu z foie gras nebo zakrojit do krémového mořského pstruha na lůžku z bílého chřestu, jehož chuť dokonale vyvažuje kontrast vinaigrette a crème fraîche.

Grön, Helsinky

Grön znamená v překladu „zelená“. Čtyřpísmenný lapidárně působící název nejnovější finské michelinské restaurace je vlastně výmluvný až dost. Od interiéru, jehož srdce tluče v otevřené kuchyni, nečekejte dekorativnost – Toni Kostian a Lauri Kähkönen chtějí vaši pozornost exkluzivně pro pokrmy, které dostanete přímo z rukou kuchařů a se zasvěcenou prezentací z jejich úst. Finský tým chová úctu k přírodě s veškerou její syrovostí a divokostí, proto pracuje zejména s organickou skandinávskou zeleninou. Na skladbu menu má vliv sezona, jinými slovy, co zrovna roste farmářům, to bude formovat výsledné pokrmy na jednoduchém à la carte. Prostor je věnován jak čerstvé úpravě, tak trendy fermentaci. Na čtyřchodovém signature menu houba – ryba – maso – rostlina najdete kombinaci tradičních skandinávských elementů, jako jsou chlebové placky rieska s grilovanou hlívou, oděné díky novodobým technologiím do současného atraktivního hávu.