Mandlové

Mandlový nápoj získá díky hlavní surovině jemnou chuť a vy zase spoustu zdraví prospěšných živin. Mandle totiž obsahují velké množství vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku, dále bílkoviny, vitamíny i vlákninu a rovněž jsou skvělým zdrojem antioxidantů.

Postup: Připravte si 100 g mandlí a namočte je na 12 až 24 hodin do vody. Posléze je slijte, propláchněte a doplňte čistou vodu (cca 500 ml). Přelijte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemnou konzistenci. Směs přeceďte přes plátýnko nebo pomocí speciálního pytlíku na výrobu rostlinných mlék a oddělte tím dužinu od tekutiny. Hotovo!  

Makové

Mák je bohatý na vápník. Obsahuje ho dokonce až 12x více než mléko kravské. Jsou tu ale i další minerály, vitamíny či „dobré“ tuky, pro které by se měl objevovat v našem jídelníčku. Mák pozitivně působí na kosti, posiluje svaly i nervy, snižuje krevní tlak a bojuje také proti překyselení organismu. Mléko má výraznou, nakyslou až nahořklou chuť.

Postup: Jeden hrnek mletého máku zalijte asi litrem vody a nechejte odstát. Tentokrát stačí zhruba 3 hodiny. V průběhu několikrát promíchejte. Následně rozmixujte a přes plátýnko zceďte.

Rýžové

Rýžové mléko je vhodnou variantou pro ty z vás, kteří hledají nápoj s vysokým obsahem sacharidů, ale s téměř nulovými tuky. Je oblíbené například u sportovců. Má neutrální chuť a proto se dá využít i při přípravě sladkých a slaných pokrmů.

Postup: Budete potřebovat 100 g rýže a jeden litr vody. Rýži propláchněte a uvařte do měkka. Posléze vodu slijte a přidejte novou čistou. Následující postup už znáte. Mixujete, cedíte, pijete!

Kokosové

Kokosové mléko je nápoj vyrobený z dužiny kokosu, hvězdou tedy není tekutina uvnitř ořechu, jak se mnozí domnívají. Tělu opět dodává řadu prospěšných minerálů, vitamínů a dalších látek. Mléko se dá vyrobit ze strouhaného kokosu, nicméně z čerstvého je samozřejmě daleko lepší.

Postup: K přípravě budete potřebovat jeden čerstvý kokos a litr vody. Rozbijte skořápku, vylijte (rozuměj vypijte) kokosovou vodu a vydlabejte dužinu. Tu následně rozmixujte společně s vodou. Než přecedíte přes plátno, nechte až na 24 hodin odpočinout v uzavřené nádobě v lednici.

Tipy

Povolte uzdu své fantazii a zaexperimentujte si s nejrůznějšími ingrediencemi – konopná a slunečnicová semínka, oves, pohanka, quinoa, amarant atd. Postup je víceméně stejný. Co se týče poměru suroviny a vody, řiďte se obecným pravidlem 100 g suroviny na 1 litr vody, popřípadě 1 hrnek na 4 díly vody. Poměr si ale můžete upravit podle sebe, také záleží, zda máte radši mléko hustší či více vodové. Výhodou domácí výroby je také to, že můžete jednotlivé ingredience kombinovat a objevovat tak jedinečné chutě. Pokud vám nevyhovuje čistá chuť nápoje, můžete si ho oživit datlemi, vanilkou, medem, skořicí či kakaem.