Toto téma jsem si na Iconiq.cz nemohla nechat ujít, protože jedním z členů posádky naší redakce je Martin a shodou okolností je to i můj manžel, takže husa mě zkrátka nemine. Letos to bude moje premiéra, a tak jsem si našla osvědčený recept, který prý nemohu ani já nezkušená ničím pokazit.

Recept na knedlíky vám nenabídnu..myslím, že kupované taky docela ujdou:-). Zelí není nijak obtížné a každý ho má rád jinak upravené, jednou sladší a jednou pro změnu kyselejší. Takže se pustíme rovnou do té husy, která na nás čeká připravená, omytá a vyčištěna od všech vnitřností. Husu je nutné důkladně osolit a posypat kmínem. Kdo má chuť na lehce netradiční husu, našla jsem si i náplň, která jistě huse dodá jiný chuťový rozměr. Připravte si nakrájená jablíčka, sušené meruňky a sušené švestky. To vše smíchejte a vložte dovnitř husy. Husu dejte do nejlépe litinového hrnce s pevně přiléhající poklicí. Podlijte vodou a vložte do předem předehřáté trouby na 180 °C.  Asi za hodinu husu obraťte, kůžičku hodně propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Vypečený tuk, který se postupně bude tvořit, průběžně odebírejte. Husu pravidelně podlévejte horkou vodou.

Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení.

Všem Martinům přejeme krásný svátek. Bílý kůň ať raději setrvá ještě ve stáji nebo vyrazí jen do hor. A vám hospodyňkám přejeme šťastnou ruku při výběru husy i následném pečení. A všem ostatním, dobrou chuť a na zdraví. Nezapomínejme, že i Svatomartinské víno slaví svůj svátek.

Stuffed roast goose with red cabbage & dumplings (Pomeranian style)

Foto: Profimedia.cz