-->

Jíme ho každý den, ale je pro nás nebezpečnější, než si myslíme. O čem je řeč?

/ Anna Basiková

Poslední dobou se o něm mluví jako o bílém zabijákovi. Řeč je o bílém cukru. Proč je pro nás tak nezdravý a čím ho nahradit?

O tom, že rafinovaný (bílý) cukr, pro nám zrovna neprospívá už jistě víte. Tušíte ale, jak obrovsky špatný vliv na naše zdraví ve skutečnosti má?

Za jeho světlou barvu může chemický proces, při kterém z něj byla melasa. Právě ta obsahuje spoustu vitamínů, které naše tělo potřebuje. Například vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Jsou v ní i aminokyseliny. Proto je bílý cukr nazýván zabijákem století oprávněně.

white_sugar

Je to pouze kalorická bomba. Tloustne se po něm, způsobuje mnoho civilizačních chorob a nadměrnou konzumací se můžete projíst až k cukrovce druhého typu. Způsobuje také rozvoj plísní v těle. Cukr přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru, oslabuje imunitní systém a nadměrná konzumace zhoršuje paměť. To může vést až k Alzheimerově chorobě.

Víte, proč máte hlad a chuť na sladké, i přes to, že jste právě dojedli? Bílý cukr nám totiž dodá okamžitou energii a velmi rychle zvýší hladinu krevního cukru. Naše tělo ale po snězení sladkého vyplaví inzulin, který hladinu krevního cukru opět prudce sníží.

A čím bílý cukr nahradit? Zkuste ho vyměnit za hnědý. Obecně platí, že čím tmavší, tím lepší. Také můžete používat starý dobrý med nebo sirupy. Javorový, fíkový či agáve.