BURANTEATR

Název může být matoucí, avšak je to právě brněnské uskupení BURANTEATR, které funguje něco málo přes deset let a oslovení „Burani“ pro ně rozhodně není urážející. Název však nepředstavuje nekvalitní, vesnické role místních herců, ale profesionální, svéhlavé a uvolněné hry, které vás pobaví, a zároveň obohatí.

Ostatně je to právě tato filozofie, kterou se zakladatelé i celé uskupení malého divadla snaží s každou novou hrou dodržovat. Již tímto se liší od velkých scén, kde často s koncem představení žádné poučení nevyplývá. Svěžím zážitkem pak může být aktuální dění se závěrem, které ve vás nechá pomyslný otazník a nabídne morální stránku.

Burani jsou z velké části schopni uživit své divadlo vlastní hereckou činností, což pravidlem rovněž nebývá. Za svou historii se několikrát objevili v první desítce českých divadel v soutěži o cenu Alfréda Radoka a jeden z herců, Michal Isteník cenu Talent roku skutečně získal. Že jsou i jejich herečky žádané, o tom vypovídá nejenom hostování ve větších a známých divadlech, ale i reklamní spoty, ve kterých čas od času můžete zahlédnout například Kateřinu Dostalovou.

Mezi nejaktuálnější novinky tohoto divadla patří i natáčení seriálu „Kancl“, české verze populárního britského seriálu „The Office“, získalo roli hned několik herců z tohoto uskupení. Režii seriálu má na svědomí herec Milan Šteindler a z brněnské scény si vybral například zmiňovaného M. Isteníka, Ivetu Austovou či Martina Tlapáka. Seriál by měl být vysílán v letošním roce a mezitím můžete herce z divadla navštívit na ulici Kounicova v  Brně nebo také na jejich oficiálních stránkách.

Buranteatr

 

MASOPUST

Podobně je na tom obecně prospěšná společnost MASOPUST, která je rovněž nezávislým divadlem s o pět let kratší historií. Divadlo od ledna tohoto roku našlo svou stálou scénu v Eliadově knihovně v Divadle Na zábradlí v Praze.

Uskupení si hraje především s emocionálním zážitkem diváka z celého představení, a proto se zaměřuje na kvalitu slova a jeho vnímání. Ani zde nechybí patřičná hodnocení a režisér divadla, Štěpán Pácl je dvojnásobným držitelem ceny Alfréda Radoka Talent roku. Mimo jiné zde najdete herce z televizního seriálu „Ulice“, Jiřího Panznera, který denně ztvárňuje roli problémového Eddieho.

Pro správný význam každého slova si zajděte na představení, které si můžete vybrat na www.maso-pust.cz

Masopust

 

CABARET-CALEMBOUR

Do třetice české divadlo s francouzským názvem skrývající slovní hříčku, jejíž vysvětlení najdete na propracovaných a efektních stránkách tohoto sdružení. I tato malá scéna se zaměřuje na původní uměleckou tvorbu, na rozvíjení poetiky divadel malých forem a tradici českého literárního kabaretu.

Abychom nezapomněli na ceny Alfréda Radoka, nominaci získal jeden z herců a zakladatel zároveň, Milan Šotek. Neméně výrazné a autentické role vás čekají v divadelním uskupení CABARET-CALEMBOUR, které můžete hledat nejenom na webových stránkách, ale rovněž v Divadle Kampa na Malé Straně v Praze.

Cabaret-Calembour

Velikost neznamená vždy kvalitu a přínos. Podpořte malá česká divadla a jejich herce, kteří do svých rolí vkládají nejenom svá srdce. I pro vás se rádi převléknou do svých rolí a věřte, že o kvalitní zážitek nebude nouze.

Foto: Archiv divadel