Výstavy

Pro fanoušky virtuální reality probíhá do konce března v Goethe-Institutu ojedinělá prostorová instalace Proměna VR, která originálně představuje jedno z nejznámějších děl spisovatele Franze Kafky. Díky brýlím pro virtuální realitu vás přenese do Řehořova pokoje, kde se ovšem hlavním hrdinou stáváte vy a můžete na vlastní kůži zažít kafkovskou proměnu v brouka. Prostřednictvím kolekce fotek nazvaných World of Fire předního českého fotografa Marka Musila zažijete svobodomyslnou atmosféru jedinečného amerického festivalu Burning Man a jeho dalších odnoží, jež v těchto dnech až do 8. dubna vystavuje pražská Leica Gallery. Ode dneška můžete v pražské Galerii Villa Pellé navštívit výstavu AU! umělkyně, malířky a ilustrátorky Venduly Chalánkové. K vidění jsou její kolážové tragikomiksy, objekty z obřích vietnamských tašek, solární panely a další díla realizovaná v posledních třech letech. Výstava probíhá až do 15. dubna a její součástí jsou i komentované prohlídky a workshopy pro děti i dospělé.  

Film a divadlo

V úterý 13. února v Praze startuje již 13. ročník festivalu španělských filmů La Película. Během šesti dní na diváky čekají bezmála dvě desítky žánrově pestrých snímků namíchaných z aktuální filmové produkce Španělska, Mexika, Venezuely či Panamy. Poté se festival přesouvá do Ostravy, Hradce Králové a do Brna. Kdo dává raději přednost divadlu, ať si nenechá ujít novou hru Petra Zelenky Dánská občanská 2018–24 uvedenou Divadlem Na Zábradlí. Scénář na motivy sci-fi románu vás jistě zaujme, autorem je přední postava současné dánské literatury, Kaspar C. Nielsen. Nejbližší termín představení je 24. února. 

Hudba a tanec

Výjimečné propojení hudby a videomappingu přinese projekt SIM/NEBULA neboli Signal v Rudolfinu, který nabídne živé koncerty Symfonického orchestru Českého rozhlasu v doprovodu vizuální show jedenácti umělců z celého světa. Vše se odehraje ve slavné Dvořákově síni pražského Rudolfina 16., 17. a 18. února. Prostory pražského Obecního domu budou zase 24. února hostit slavnostní Česko-Slovenský ples. Letošní 5. ročník je věnován 100. výročí založení Československé republiky a jeho program je naplněn řadou hvězd. Vystoupí také Balet Národního divadla a další umělci.