Zvučná jména to budou pravděpodobně opět jen ta zahraniční. Ta česká budou jistě stejná. Není pochyb, že nebudou chybět stálice jako Andrea Verešová, Aňa Geislerová či Jana Doleželová. Letošní ročník byl, co se filmu týče, dle návštěvníků velmi úspěšný. Největší hvězda festivalu Mel Gibson byl českým publikem natolik nadšený, že své vlastní amatérské video vložil na youtube. Prezident festivalu Jiří Bartoška rozdával úsměvy na všechny strany. Moderátor Marek Eben opět ukázal své charizma a hotel Pupp byl denně v obležení filmových fanoušků i fotografů.

Součástí festivalu byly módní přehlídky dvou předních českých návrhářek, které rovněž patří k místní tradici. Tentokrát Beáta Rajská svými modely zcela převálcovala stále stejnou Tatianu Kovaříkovou, jejíž šaty pro změnu nechyběly na červeném koberci. Červený model, který hrdě oblékla Andrea Verešová, proběhl médii více, než bylo nezbytně nutné. Jeden den byly šaty díky počasí zabahněné a již druhý den se čisté procházely po přehlídkovém mole. Nicméně tak jako tak sklidily potlesk.

Tak trochu inventářem festivalu je asi nejvíce obsazovaná herečka Aňa Geislerová, která je rovněž držitelkou řady filmových ocenění. Na červeném koberci patří k módním ikonám, ale co se týká jejího chování, tam už noblesa hodna mezinárodního filmového festivalu značně chybí. I letos se neopomněla opít téměř v pravé poledne a díky manželovi vše naštěstí ustála. Nicméně její mobil byl prý v ohrožení a na pomoc mu museli přispěchat hasiči, kteří ho zachraňovali z řeky protékající Karlovými Vary.

Noblesa českým celebritám obecně stále chybí. Média nijak nešetří kritikou jejich outfitů a bohužel plným právem. Je to, ale nepochopitelné proč tomu tak stále je. Již několikátým rokem mají hvězdy ve Varech k dispozici zástupce, stylisty, vizážisty, kadeřníky světového módního časopisu. Veškeré oblečení si mohou půjčit, tak proč ta světovost na červeném koberci a na velkolepých večírcích stále chybí? Základním problémem je nepochopení označení black tie. Pro řadu hereček to znamená čím kratší tím lepší. Jiné pod tímto spojením vidí sice dlouhé jednoduché šaty, které však nutně potřebují zdůraznit a to nejlépe monstrózním psaníčkem výrazné křiklavé barvy. Některé módní moderátorky si pletou večerní róbu se saténovým negližé a nejmenované lékárnice jsou pravděpodobně navždy v módním poli ztracené.

To vše je ale velká škoda. Stále jsme světu spíše pro smích a to přitom máme tak talentované filmaře a za českou tvorbu se rozhodně stydět nemusíme, ale právě naopak. Proč se tedy neumíme chovat, proč prezident festivalu nepozve na červený koberec jiná jména než ta již stokrát obehraná. Proč stylisté více nedbají na své klienty a návrháři na své modely? Herci John Travolta či Mel Gibson světovost festivalu bohužel nespasí.

Ale abych nekončila jen negativní kritikou. Několik málo povedených outfitů jsme přeci jen na červeném koberci zahlédnout mohli. Při úvodním ceremoniálu zazářila Aňa Geislerová v šatech Chatty, Klára Issová byla ozdobou toho závěrečného. Beáta Rajská rozhodně dostála své cti návrhářky nebo Jitka Schneiderová, kterou oblékla Ivana Mentlová.

Co se zahraničních hvězd týká, v tomto ohledu byl festival jistě úspěšný. Kromě již zmiňovaného Mela Gibsona přijal opětovné pozvání i italský herec Franco Nero, který společně s herečkou a režisérkou Fanny Ardant představil film Cadences obstinées (Naléhavé rytmy). Cenu na závěrečném ceremoniálu předávala slavná americká herečka Laura Dern, která dorazila do Karlových Varů v doprovodu svých dětí. Naopak na úvod festivalu dorazila herečka francouzsko-španělského původu, modelka a ambasadorka značky CHANEL, Astrid BERGÈS-FRISBEY se zúčastnila premiéry filmu I Origins, ve kterém ztvárnila jednu z hlavních rolí.  Astrid na premiéru zvolila oblečení, doplňky i make-up značky CHANEL.

Tak snad se můžeme těšit, že ten jubilejní 50. ročník bude o poznání noblesnější a bude nejen velkým soustem pro pokleslý bulvár.