Měla jsem plán. Ten vzal za své okamžitě, kdy jsem uviděla frontu čekajících, jejíž konec byl opravdu v nedohlednu a obtočil skoro polovinu Grand Palais. Měla jsem i snahu. Ta však skončila ve chvíli, když jsem se hodinu nepohnula z místa a zimou necítila ani špičky prstů. To odpoledne se prý na výstavu čekalo přes čtyři hodiny. Já odešla po hodině a tu další rozmrzala v kavárně.

Nevzdala jsem se. Další den jsem přišla připravená a vybavená na největší mrazy. Nebyla jsem sama. O hodinu a půl dřív, než se prostor otevřel, byla fronta zatočena “pouze” za jeden roh a přede mnou zhruba šedesát nadšenců. Dovnitř pouštěli po deseti lidech zhruba po patnácti minutách. Nevzdala jsem to, a tak jsem ráda, že vám tuto unikátní výstavu mohu přiblížit alespoň z fotografií.

V krásných prostorech Grand Palais se představilo především 15 světových umělkyň, které svými uměleckými díly a objekty vzdaly hold první vůni Christiana Diora – Miss Dior. Mimo ně se na výstavě představilo také několik modelů z dílny Christiana Diora napříč několika desítkami let, jeho orignální návrhy i malůvky k vůni. V rámci kultovní vůně bylo možné vidět vývoj skleněného flakonu včetně postupných návrhů.

Miss Dior je vůně, kterou Christian Dior vyjádřil lásku ke své sestře Catherine. Její první představení proběhlo v roce 1947 stylově v Avenue Montaigne. Oblíbily si ji i celebrity světových jmen napříč generacemi jako Rita Hayworth, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Grace Kelly, Sophia Loren i princezna Diana.

Foto: Kamila Písaříková