Když se vyslovilo jeho jméno, ne všichni hned věděli. Americký herec Philip Seymour Hoffman byl herec vyjímečného talentu, který exceloval především ve vedlejších rolích, kde na sebe, už jen svým vzhledem, okamžitě strhl pozornost.

Narodil se v 60. letech v New Yorku do emancipované rodiny. Už jako student na Tisch School of the Arts vyčníval z davy a brzy získal zajímavé role v divadle. Filmovým divákům se představil začátkem 90.let. Hned ze začátku své filmové kariéry měl štěstí na herecké kolegy, ve filmu Vůně ženy si zahrál s Al Pacinem a Chris O`Donnellem. Široké veřejnosti se představil ve filmu Gambler a Boogie Nights, skutečný úspěch přišel až s filmem Magnólia, kde si zahrál ošetřovatele Phila Parmau.

4ce797bdaa3e0eeecfda6090829fc929

Stal se skvělým představitelem vedlejších rolí, na které se nedá zapomenout a ve kterých naprosto exceloval. Často byl obsazován do rolí protivných, zakomplexovaných nebo škrobených mužů. Nezapomenutelná je jeho role ve filmu bratří Coenů Big Lebowski, kde se jeho kolegou stal Jeff Bridges, skvěle zahrál také transvestitu ve filmu Na pokraji slávy po boku Roberta de Nira. Objevil se také ve velkofilmech jako Návrat do Could Mountains, Mission: Impossible III, Den zrady. Velkým zlomem byl jeho výkon ve filmu Capote, kde mu hlavní role Trumana Capota vynesla Oscara. 

Za svoji roli Trumana Capota získal Oscara

Philip Seymour Hoffman zemřel v neděli 2.února zřejmě na předávkování drog, se kterými přiznával problémy již z dob studií. Spolu s ním odešlo mnoho budoucích filmových a divadelních postav, kterým by jistě vtiskl nezaměnitelnou tvář.

 

Foto: Profimedia, Pinterest.com