Historie tohoto úchvatného sportu sahá až do doby před naším letopočtem, avšak první pólo klub založili Angličané v indickém Silcharu o mnoho století později. Vznikl v roce 1862 a o deset let později vznikl v Anglii první pólo klub v Evropě. Od doby svého založení v 2. polovině 19. století však pólo ušlo velmi dlouhou cestu. A my se těšíme z toho, že tento noblesní sport našel své místo i v České republice! V současné době u nás existují hned čtyři kluby. Největším z nich je pražský Aviator Polo Club.

Pólo se právem považuje za královskou hru. Je totiž velmi oblíbenou kratochvílí právě mezi členy britské královské rodiny. Mezi jeho vášnivé vyznavače v minulosti patřil také ministerský předseda Winston Churchill a dodnes mu holduje princ Charles, který svoji lásku k pólu vštípil také princům Williamovi a Harrymu. Propadli mu i Bing Crosby, Clark Gable, Spencer Tracy či Walt Disney, který v roce 1936 dokonce o pólu natočil animovaný film Mickey’s Polo Team. Milovaly a milují ho však také ženy! Mezi aktivní hráčky koňského póla patřila například úžasná Joan Crawford. “Ambasadory” póla mezi současnými osobnostmi jsou zejména Tommy Lee JonesSylvester Stallone, Natalie Portman či Jessica Alba.

Nejstarší míčová hra na světě

Pólo (z tibetského pu-lu) je kolektivní jezdecký sport, v němž proti sobě na venkovním hřišti nastupují dva čtyřčlenné týmy jezdců na koních. Hra vznikla v Persii pravděpodobně v 6. století př. n. l.. Historici tak soudí dle zachovaných perských básní, které pólo zmiňují. Peršané také stanovili první pravidla hry. Z Persie se hra dostala do Indie a Japonska jako zábava urozených. V 50. letech 19. století se pólo od indické šlechty naučili hrát britští husaři – kolonizátoři Indie. Hra byla importována do Velké Británie, v roce 1876 pak do Spojených států a s novými osadníky se dostala do Argentiny, kde se těší mimořádné oblibě. Dnes se kromě výše zmíněných zemí nejvíce hraje v Číně, Japonsku, Tibetu, indickém spolkovém státě Manípur, Mongolsku a ve Švýcarsku. Je rozšířena v 39 státech světa, kde působí téměř 600 klubů póla.

Co je čaka a mallet?

Koňské pólo se hraje se na hřišti 274 x 146 metrů. Zápas je rozdělen na několik úseků. Každý z nich se nazývá čaka“ (chukka) a trvá sedm a půl minuty. Mezi jednotlivými čakami jsou jsou tří až pětiminutové přestávky. Jeden zápas se přitom obvykle skládá ze čtyř až osmi úseků. Cílem je dostat za pomoci pálky míček do branky soupeře. Každý hráč má přidělený handicap v rozsahu -2 až +10, součet handicapů všech hráčů určuje celkový handicap týmu. Rozdíl handicapů určuje počáteční skóre zápasu. K vybavení hráče patří pálka (mallet), rukavice, přilba, chrániče kolen a samozřejmě kůň.

Zajímavostí je, že koní má každý hráč k dispozici hned několik. S jedním  většinou neodehraje více jak dva úseky hry. Nejlepšího koně si nechává na závěrečný úsek, který bývá většinou rozhodující. Kůň musí mít na nohou bandáže, které ho chrání před úderem pálkou, ocas musí být zapletený, aby se do něj pálka nezamotala. “Pólo pony” je kříženec argentinských Criollos a Anglických plnokrevníků (s výškou kohoutku do 150 cm). Vynikají obratností a rychlostí. Nejedná se však o samostatně zapsané plemeno.

Hvězdou s trojkou na tričku

Hráči mají striktně přidělená čísla 1, 2, 3 a 4. Každé číslo znamená jasnou roli na hřišti. Číslo jedna je nejméně zkušený hráč týmu, který je společně s číslem dvě předurčen, aby dával góly. Číslo čtyři je nejzkušenější hráč týmu, který působí v obraně. Nejdůležitějším hráčem je však číslo tři, který je nejlepším hráčem týmu, většinou kapitánem, který stojí za taktikou celé hry. Pokud tedy budete vybírat pólo tričko s číslem, tak vždy sáhněte pro to s číslovkou tři!

Kam na pólo v Čechách?

Zaujalo vás pólo tak jako nás a rádi byste ho zažili na vlastní kůži? Letos od 7. do 9. září se bude již popáté ve Velké Chuchli konat Prague Polo Cup – největší pólo událost v Čechách. Poslední ročník přilákal více než 900 diváků. Mimopražští příznivci si také přijdou na své, neboť na jaře a na podzim probíhají pólo turnaje také v Brně.